De ce ne verificăm tot timpul telefonul mobil: Explicaţia psihologilor

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Fie că aşteptăm să sosească trenul, fie că am ajuns prea devreme la întâlnire şi vrem să ne ocupăm timpul până când ajung şi prietenii noştri, ne ocupăm timpul uitându-ne pe telefonul mobil.

Imediat ce telefonul scoate fie şi cel mai mic sunet, îl scoatem din geantă sau din buzunar şi-l verificăm rapid. Mai mult, ne enervăm atunci când suntem într-o întâlnire şi nu ne putem uita să vedem cine ne caută sau ce lucru interesant a mai apărut pe Facebook sau Instagram, scrie Gândul.

Psihologii susţin că aceasta este o atitudine cauzată de o tulburare compulsivă, aflată în legătură cu creşterea nivelului de dopamină, hormonul plăcerii.

Încă din anii 50, studiile au arătat că oamenii dezvoltă dependenţe faţă de lucrurile care conduc la creşterea nivelului de dopamină, deci, a nivelului de plăcere.

În ultimii ani se pare că circuitul dopaminei în organism arată cât de mult ne place o activitate şi cât de multă plăcere ne produce aceasta. Tot aşa putem determina şi cât de mult corespunde realitatea pe care o trăim nivelului de plăcere de care avem nevoie.

Astfel, dacă realitatea nu se potriveşte cu nevoia noastră, încercăm imediat să reglăm acest deficit prin diverse mijloace. Aceasta este explicaţia pentru diversele dependenţe. Acestea apar din cauza faptului că multe dintre lucrurile pe care le facem zi de zi nu ne bucură atât cât avem nevoie.

Dependenţa de telefonul mobil este dată, de fapt, de nerăbdarea şi emoţia creată de momentele dinainte de deschiderea mesajului sau paginii de pe o reţea de socializare.

Astfel, organismul nostru încearcă să menţină nivelul de dopamină la un nivel suficient de ridicat până când va veni acea zi în care să ne simţim, într-adevăr, perfect.

Acesta este şi motivul pentru care oamenilor le place să se joace pe telefon sau pe calculator.

Psihologii susţin că dacă am renunţa la telefoanele mobile o perioadă îndelungată în care ne-am obişnuit cu ele putem ajunge să avem stări de anxietate. Omul modern nu poate renunţa brusc la utilizarea telefonului mobil. Acest pas trebuie făcut treptat, renunţând la obiceiul de a-l verifica, spre exemplu, în timp ce luăm cina sau în timp ce ne plimbăm prin parc.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...