Ţara în care peste 40.000 de oameni mor otrăviţi în fiecare an

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

20 de milioane de oameni din Bangladesh beau apă contaminată cu arsenic, susţine organizaţia Human Rights Watch, conform The Independent.

În fiecare an în Bangladesh mor aproximativ 43.000 de oameni din cauza apei contaminate cu arsenic, cifră care nu s-a schimbat prea mult în ultimii ani, deşi s-au luat măsuri pentru curăţarea acesteia.

Corupţia şi indiferenţa de la nivel internaţional sunt de vină pentru faptul că peste 20 de milioane de oameni consumă apă contaminată cu arsenic, susţine Human Rights Watch, asta deşi problema a fost clar dezbătută încă de acum un deceniu.

Există un nivel ridicat de arsenic în apele subterane din Bangladesh, la fel ca în majoritatea zonelor din Asia de Sud.

Arsenicul poate produce cancer de piele, rinichi, ficat, plămâni sau boli cardiovasculare.

Contaminarea nu afectează apa din oraşele mari, cum ar fi Dhaka, acolo unde este purificată înainte de a fi distribuită. Însă, în zonele rurale, aproximativ 10 milioane de pompe manuale scot apă contaminată. Guvernul tinde să neglijeze acest aspect publicând date care sugerează că majoritatea populaţiei are acces la apă curată.

Un studiu independent realizat în 2013 arată că peste 20 de milioane de oameni din Bangladesh consumă încă apă contaminată. Cifra este aproximitiv aceeaşi cu cea prezentată de guvern în 2003, în urma unui protest internaţional cu privire la decesele provocate de arsenic.

La acea vreme, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a clasificat situaţia ca fiind „cea mai mare otrăvire în masă a unei populaţii din istorie”, acuzând guvernul că nu face nimic pentru a îmbunătăţi situaţia în care se află locuitorii din mediul rural.

Corupţie şi indiferenţă

Un studiu al zonelor rurale efectuat de HRW arată că peste 60% dintre punctele de distribuire a apei s-au stricat sau accesul la ele a fost restricţionat. Analizând 85% dintre cele 125.000 de puncte speciale de aprovizionare instalate de guvern între 2006 şi 2012, HRW a constatat că peste 5% depăşeau nivelul maxim de arsenic acceptat.

Raportul susţine de asemenea că peste 50% dintre pompe au fost amplasate în zone restricţionate, în care au acces doar oficiali guvernamentali.

„Politicienii desconsideră problema alocării unor noi puncte de distribuire a apei folosind aceste bunuri publice în interesul lor, al aliaţilor şi al susţinătorilor politici”, susţine raportul HRW.

Problema este agravată de indiferenţa internaţională şi de eşecul ONG-urilor de a aborda problema. Ei sugerează că ONG-urile, cum ar fi UNICEF, au oferit orbeşte fonduri pentru această iniţiativă, în ciuda dovezilor care arătau că guvernul cheltuieşte aceste resurse în mod eronat, construind puncte de apă potabilă în zone unde riscul de conaminare este redus.

Se estimează că peste 5 milioane de copii, născuţi în Bangladesh între 2000 şi 2030, ar putea muri din cauza apei contaminate cu arsenic.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...