Trump: Președintele iranian „ar face mai bine să fie atent”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Președintele american, Donald Trump, l-a avertizat vineri pe omologul său iranian, Hassan Rohani, că „ar face mai bine să fie atent” atunci când se exprimă, pe fondul unei escaladări verbale și a creșterii tensiunilor între cele două țări după preluarea mandatului de către noul lider al administrației de la Washington, scrie AFP.

„Ar face mai bine să fie atent”, le-a declarat președintele Statelor Unite jurnaliștilor aflați la bordul avionului cu care s-a deplasat în Florida, ca răspuns la o întrebare cu privire la afirmațiile făcute cu câteva ore mai devreme de Hassani Rohani.

„Poporului iranian trebuie să-i vorbești cu respect. Pe oricine folosește limbajul amenințării, poporul iranian îl va face să regrete aceasta”, a afirmat Rohani cu prilejul celei de-a 38-a aniversări a revoluției islamice din 1979 ce a reunit sute de mii de persoane la Teheran.

După învestirea lui Trump, la 20 ianuarie, tonul a urcat continuu în relațiile dintre Washington și Teheran, ale căror relații diplomatice au fost întrerupte cu puțin timp după revoluția islamică și ocuparea ambasadei americane la în capitala Iranului.

Președintele american a criticat acordul nuclear încheiat în 2015 între Iran și marile puteri (Statele Unite, Marea Britanie, Franța, Rusia, China și Germania), iar țara sa a impus noi sancțiuni împotriva Teheranului, după ce acesta a efectuat un nou test cu rachetă.

Mai mulți consilieri apropiați ai lui Donald Trump apără o poziție mai dură față de Republica Islamică, dar fără să denunțe acordul din 2015 care a limitat programul nuclear iranian în schimbul ridicării parțiale a sancțiunilor internaționale.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...