Explorarea spaţială în era lui Trump: Se pun bazele unei industrii extrem de bănoase

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Instalarea la Casa Albă a omului de afaceri Donald Trump schimbă totul, inclusiv în ceea ce priveşte explorarea spaţiului. Astfel, este de aşteptat ca explorarea spaţială să devină o afacere extrem de bănoasă, de circa un „trilion de dolari” pe an.

Se doreşte ca până în 2020 americanii să se întoarcă pe Lună, iar drumul să fie unul „rapid” şi deloc scump. Companiile private sunt încurajate să se ia la întrecere şi să vină cu oferte. De asemenea, se doreşte construirea de staţii spaţiale operate de companii private, se arată în documente obţinute de Politico.

Practic, se doreşte privatizarea acestui sector, crearea unei noi industrii, ceea ce miliardarului Trump îi surâde. Se aşteaptă ca în această industrie să intre din ce în ce mai mulţi miliardari, iar NASA să devină un simplu pion, la fel ca oricare altul.

De altfel, Trump s-a întâlnit deja cu Elon Musk (cel care se află în spatele companiei SpaceX) şi cu Jeff Bezos (de al cărui nume se leagă compania Blue Origin).

De asemenea, preşedintele american încă nu a numit pe cineva în fruntea NASA, dar se aşteaptă ca persoana care va fi numită să revoluţioneze agenţia. Deocamdată, toate zvonurile vorbesc despre Jim Bridenstine, un republican din Oklahoma, fost pilot în Marina americană, care a condus în trecut Tulsa Air.

Se doreşte o abordare mult mai agresivă, competitivă a tot ceea ce înseamnă ieşiri în spaţiu. S-ar putea ajunge la folosirea astronauţilor privaţi, la utilizarea navetelor spaţiale private, la excursii în jurul Lunii până în 2020 şi chiar la aselenizări cerute tot de persoane particulare, reiese din documentele studiate de Politico, redactate de echipa lui Trump.

Explorarea spaţiului în zone depărtate va rămâne tot în sarcina NASA, însă ieşirile „scurte” vor putea fi făcute de orice companie care deţine tehnologia necesară. Aceasta este zona care se doreşte a fi revoluţionată şi transformată într-o industrie extrem de bănoasă, care va oferi şi multe joburi, se mai arată în documente.

Anul trecut, o companie privată a obţinut permisiunea de a ateriza pe Lună, ceea ce este o premieră. Misiunea este programată pentru 2017.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...