Președintele Lituaniei: Exercițiile militare „Zapad-2017” – pregătiri pentru război

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

„Exercițiile militare comune din acest an ale Rusiei și Belarus,„Zapad-2017”, demonstrează pregătirea acestor două țări pentru un război cu Occidentul”, a declarat președintele Republicii Lituania, Dalia Grybauskaite, potrivit Delfi.

„Noi vedem o varietate de amenințări care cresc. Inclusiv urmărim cu îngrijorare exercițiile (ruso-belaruse) „Zapad-2017″, la care vor lua parte un număr foarte mare de forțe agresive, în mod ostentativ pregătindu-se pentru război cu Occidentul”, afirmă Grybauskaite.

Potrivit ei, „amenințarea din Est” obligă țările baltice să-i contacteze pe parteneri (NATO) pentru a oferi garanții suplimentare de securitate. Grybauskaite și-a exprimat de asemenea speranța că săptămâna viitoare se va întâlni cu vicepreședintele american Mike Pence și va discuta problemele de securitate națională. Ea se aşteaptă ca contactele cu noua administrație americană sa fie „foarte apropiate”.

Delfi remarcă că întâlnirea lui Grybauskaite cu Pence va avea loc săptămâna viitoare la Munchen. La ea vor participa, de asemenea, președinții celorlalte două state baltice care se tem de amenințarea rusă, Letonia și Estonia.

Exercițiile militare „Zapad-2017” vor avea loc în luna septembrie a acestui an pe mai multe poligoane din Rusia și Belarus. Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a spus că manevrele respective sunt „evenimentul principal în instruirea în comun a forțelor noastre armate din 2017”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...