(FOTO) Noua descoperire legată de Manuscrisele de la Marea Moartă

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Arheologii au descoperit pe un mal al Mării Moarte o peşteră în care, cândva, se găseau manuscrise de importanţă crucială, de la începuturile creştinismului. Până acum, astfel de documente, numite generic Manuscrisele de la Marea Moartă, au fost găsite în 11 peşteri. Aceasta ar fi a 12-a peşteră.

Din păcate, însă, deşi au fost găsite recipientele în care s-ar fi aflat aceste manuscrise, acestea sunt goale, arată BBC. Chiar şi aşa, e prima astfel de descoperire făcută în 60 de ani.
_94237359_ziadabuganemandstudentfiltermaterialfromcave
Peştera descoperită acum se află într-un deal din deşert, la vest de Qumran, pe ţărmul vestic al Mării Moarte. Oameni de ştiinţă de la Universitatea Ebraică din Israel sunt de părere că pergamentele care lipsesc din peşteră au fost luate, cel mai probabil, de beduini, în anii ’50.

S-au găsit însă recipientele în care acestea se aflau şi bucăţi din piele cu care erau legate aceste manuscrise.
_94237361_cloththatwasusedforwrappingthescrolls
Acestea au fost găsite în nişte nişe din pereţii peşterii şi într-un tunel lung de 4 – 6 metri.

„Descoperirile indică fără niciun dubiu faptul că peştera conţinea manuscrise care au fost furate”, a declarat dr. Oren Gutfeld, de la Universitatea Ebraică din Ierusalim.

În peşteră s-a mai găsit şi un sigiliu realizat dintr-o piatră semi-preţioasă, semn că oamenii chiar locuiau aici, spun oamenii de ştiinţă.
_94237363_seal
Aceştia mai spun că ar putea fi prima dintr-o serie lungă de descoperiri, pentru că mai sunt sute de peşteri care nu au fost încă explorate.

Manuscrisele de la Marea Moartă sunt documente de o valoare inestimabilă din secolul 4 î. Hr, cele mai vechi scrieri biblice. E vorba despre peste 800 de manuscrise, cele mai multe fiind scrise pe piele de animale şi pe papirus.

O parte dintre ele încă nu au fost complet analizate.

Au fost descoperite în 1947 de către un tânăr păstor beduin, care îşi căuta o oaie rătăcită în Qumran, aflat în zona în care acum se află West Bank.

Majoritatea istoricilor atribuie acestei texte membrilor unei vechi secte religioase evreieşti, numiţi esenieni.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...