Linkuri accesibilitate

Andei Popov: „Soluţia durabilă a conflictului transnistrean presupune crearea unor condiţii de ordin intern şi extern”


Preliminarii la vizita premierului moldovean în Ucraina

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:07:06 0:00
Link direct

Premierul Republicii Moldova Pavel Filip face o vizită la Kiev în 13 februarie, la invitația omologului său ucrainean Volodimir Groisman. Șeful guvernului mldovean se va întâlni și cu președintele Ucrainei Petro Poroșenko. Pe agenda discuțiilor sînt relațiile economice bilaterale, protejarea mediului pe râul Nistru și rezolvarea conflictului transnistrean. Andrei Popov, fost ministru de externe adjunt, spune că dosarul cooperării bilaterale e unul foarte important, iar relația dintre cele două state ar trebui să avanseze.

Andei Popov: „Faptul că de peste doi ani de zile Ucraina este şi ea ţară afectată de conflict separatist, cu puternice implicaţii din exterior, apropie substanţial poziţiile celor două state în materie de reglementare a conflictului transnistrean, care va fi, cu siguranţă, foarte sus pe agenda discuţiilor premierului Pavel Filip la Kiev. În anul 2016 premierul Moldovei a avut două întrevederi cu preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko. Una la New York, în marja Adunării Generale ONU, şi alta în regiunea Odesa, chiar la Palanca, în cadrul căreia s-a discutat despre modernizarea controlului la acest punct, după un model european şi cu susţinerea financiară europeană. De asemenea, instituirea unui punct comun de control la punctul de trecere Cuciurgan. Lucruri care erau de neimaginat acum şapte-opt ani, când relaţia şi dialogul era blocat. Totodată, rămân câteva probleme sensibile, care sunt abordate în pachet. Vorbim despre finalizarea procesului de demarcare a frontierei de stat dintre cele două state. Experţii ştiu pe unde va trece frontiera, trebuie doar confirmarea oficială. Doi, procesul finalizării recunoaşterii drepturilor de proprietate a Republicii Moldova asupra unui şir de obiecte rămase după destrămarea URSS pe teritoriul Ucrainei. O altă problemă ţine de asigurarea unei funcţionări raţionale şi eficiente a complexului energetic din zona Novodnesrovsk, astfel încât să se evite un impact negativ nociv asupra mediului înconjurător şi, în speţă, asupra bazinului râului Nistru. Desigur, este o problemă extrem de sensibilă şi importantă şi avem un interes comun, ca, dincolo de raţionamente strict economice, să punem în capul locului interesele mediului înconjurător. Mai ales, având în vedere acel rol major pe care râul Nistru îl are pentru Republica Moldova.”

Europa Liberă: Vreau, totuşi, să insistăm şi pe rezolvarea conflictului transnistrean. În relaţia moldo-ucraineană s-ar putea face mai multe ca să se identifice o soluţie durabilă pentru criza transnistreană?

Andei Popov: „Soluţia durabilă a conflictului transnistrean presupune crearea unor condiţii de ordin intern şi extern. Nu este un singur factor şi nu un singur actor extern care poate avea un rol decisiv în acest proces.”

Europa Liberă: Dar vocea Ucrainei este una distinctă?

Andei Popov: „Vocea Ucrainei este esenţială. Asigurarea în continuare a unei poziţii constructive şi, aş spune, activ constructive din partea Kievului este în interesul major al Chişinăului. Şi trebuie să constatăm că în ultimii doi ani, în mod special, noi asistăm la o mai mare receptivitate a Kievului vis-a-vis de doleanţele şi preocupările Chişinăului. Odată ce ţara vecină a fost afectată grav de anexarea Crimeei, de problema anexării unei părţi din teritoriul ei suveran, precum şi de un conflict separatist susţinut din exterior în raioanele de est, Donbas şi Lugansk, atât guvernarea, cât şi întreaga clasă politică, şi societatea ucraineană au început să privească cu alţi ochi şi dosarul transnistrean, mult mai receptivi şi înţelegători faţă de Republica Moldova. Și chiar am văzut anumite reevaluări şi procese de conştiinţe interne ale negociatorilor ucraineni care şi mie mi-au mărturisit că, în sfârşit, înţeleg mult mai bine durerea prin care a trecut Republica Moldova şi faptul că, poate, în trecut Ucraina ar fi putut juca un rol mai constructiv. Dar pe de altă parte, cred că speranţele că vor fi aplicate măsuri de presiune şi cumva prin acţiuni punitive, respective din partea Ucrainei, care cumva ar bloca traficul la frontieră, ar complica exercitarea dreptului la comerţul exterior al agenţilor economici transnistreni, am putea să rezolvăm acest conflict, eu cred că nu sunt speranţe realiste. Și acest lucru nu cred că este o pistă realistă. Kievul oficial, dar şi întreaga societate ucraineană apreciază înalt poziţia consecventă a Chişinăului de susţinere a integrităţii teritoriale şi suveranităţii Ucrainei afectată de trei ani de zile de un conflict separatist.”

Europa Liberă: Preşedintele Igor Dodon declara că îşi doreşte o vizită la Kiev. Prezenţa domnului Filip îi va deschide uşa către o asemenea vizită? Sau dimensiunea executivă şi politică a preşedintelui nu se intersectează?

Andei Popov: „Ele se intersectează. Şi este bine să reducem la minimum numărul dosarelor în care Chişinăul vorbeşte cu voci distincte şi separate, în special, pe chestiuni de interes naţional major, cum este cea de asigurare a unei relaţii cât mai strânse cu Ucraina. Tema Crimeei este extrem de sensibilă pentru societatea ucraineană. Declaraţiile făcute în context electoral de către candidatul la acea oră, Igor Dodon, au adus prejudicii imaginii Republicii Moldova în Ucraina şi poziţiilor lui Igor Dodon în Ucraina. Deşi nu am auzit ca acea declaraţie a lui Igor Dodon că, Crimeea ar aparţine Rusiei să fie ulterior repetată, dar, totuşi, imaginea preşedintelui Moldovei în Ucraina este asociată anume cu acea declaraţie şi este o imagine negativă. Eu sper că vizita şi dialogul pe care îl va avea cu conducerea Ucrainei prim-ministrul Filip, în primul rând, va aplana această imagine care s-a răsfrâns şi asupra Republicii Moldova şi va crea un context mai favorabil pentru ca şi la nivelul preşedinţilor celor două state să existe un dialog mai fluent. Eu aproape exclud posibilitatea ca preşedintele Igor Dodon să poată întreprinde o vizită de lucru sau oficială în Ucraina în perioada imediat următoare, probabil, până în vară. Aş fi extrem de surprins ca preşedintele Poroşenko să-şi poată invita omologul, în primul rând, din considerente de politică internă. Dar cred că este în interesul naţional al Republicii Moldova ca nu doar în dosarul ucrainean, dar şi pe alte teme de interes major pentru Republica Moldova, în special, legate de politica externă, să se evite situaţii în care preşedintele, pe de o parte, şi guvernul, şi majoritatea parlamentară, pe de altă parte, vorbesc cu voci distincte. Aceasta slăbeşte poziţiile întregii ţări, nu doar ale unei sau altei ramuri a puterii.”

Europa Liberă: Dar ce e mai posibil: o întrevedere Poroşenko-Dodon sau o întrevedere Poroşenko-Plahotniuc?

Andei Popov: „Suntem interesaţi de dialoguri instituţionale între instituţii şi nu dintre persoane.”

XS
SM
MD
LG