NYT: Românii, încurajați de succesele DNA să combată corupția

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Boardul cotidianului american New York Times dedică editorialul de astăzi protestelor antiguvernamentele de la București. Sub titlul „Românii împotriva corupției”, jurnaliștii de peste Ocean remarcă efectele succeselor DNA asupra populației unei țări în care corupția la nivel înalt este adânc înrădăcinată.

„Corupția la nivel înalt este adânc înrădăcinată în România. În ultimii ani, totuși, românii au fost încurajați de succesele unei unei agenții speciale anticorupție, Direcția Națională Anticorupție, care a trimis mii de dosare în instanță, inclusiv unele în care sunt implicați oficiali de rang înalt”, remarcă New York Times.

„Printre aceștia se numără și Liviu Dragnea, puternicul lider al PSD, neeligibil pentru funcția de premier din cauză că execută o condamnare de 2 ani cu suspendare pentru fraudă electorală și este acuzat de abuz de putere. Partidul său a câștigat categoric alegerile din decembrie, la un an după ce a fost înlăturat de la putere în urma unor proteste similare. Ca și liderii aleși din Ungaria și Polonia, social-democrații au considerat victoria în alegeri drept un mandat pentru a-și urmări scopurile”, adaugă jurnaliștii americani, care reamintesc faptul că Ordonanța de Urgență 13 a fost adoptată noaptea, pe 31 ianuarie. „Singura urgență evidentă era ca numeroși oficiali fuseseră anchetați pentru corpuție, inclusiv cel care deține adevărata putere în PSD”, mai scrie publicația americană.

„Domnul Dragnea și aliații săi îi învinovățesc pentru proteste pe adversarii lor politici. Dar românii nu au ieșit în stradă pentru a se împotrivi unui partid anume. Ei au ieșit în stradă pentru a cere stoparea reală a corupției, care s-a infiltrat în cultura politică și le vlăguiește economia și democrație”, conchide New York Times.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...