Şeicii din Emirate, interesaţi de agricultura şi energetica moldovenească

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

miratele Arabe Unite, una din cele mai bogate ţări din lume şi a treia cea mai mare sursa de fonduri de investiţii pentru alte state, este interesată de oportunităţile de afaceri disponibile în Republica Moldova, în special în domeniul agriculturii şi alimentaţiei, energiei, turismului şi infrastructurii.

Declaraţia vine de la ministrul Economiei al EAU, Sultan Bin Saeed Al Mansoori, aflat într-o vizită de documentare în Republica Moldova în perioada 7-9 februarie 2017, împreună cu o delegaţie de oficialităţi şi oameni de afaceri ce reprezintă peste 20 de companii din EAU.

Potrivit acestuia, EAU promovează o politică de deschidere şi colaborare şi continuă să caute oportunităţi pentru stabilirea de relaţii comerciale şi parteneriate reciproc avantajoase cu diverse ţări. În privinţa Republicii Moldova, ministrul arab s-a arătat interesat de investirea capitalului din Emirate într-o serie de domenii-cheie – aglicultura şi industria alimentaţiei, energetica, turismul, dezvotarea infrastructurii.

Delegaţia din EAU a participat la un forum de afaceri bilateral, organizat de către autorităţile moldovene cu ocazia vizitei, în cadrul căreia părţile au anunţat despre iniţierea unor negocieri privind colaborarea economică, promovarea şi protejarea investiţiilor, evitarea dublei impozitări şi prevenirea evaziunii fiscale, etc, scrie TVR.

A şaptea cea mai bogată ţară din lume

În prezent relaţiile comerciale şi investiţionale dintre Republica Moldova şi Emiratele Arabe Unite sunt nesemnificative. În 2015 schimburile comerciale dintre cele două ţări au însumat puţin peste 1,6 milioane de dolari. RM a exportat în EAU mărfuri în valoare de 760 000 de dolari SUA şi a importat mărfuri în valoare de circa 880 000 de dolari. Grosul exporturilor către EAU reprezintă fructele, iar importurile din ţara arabă sunt dominate de cafea, mirodenii şi produse din tutun.

Investiţiile EAU în RM sunt negligabele sau deloc. În statistica afişată pe site-ul Camerei Înregistrării de Stat, aceasta nu se numără printre primele 13 ţări investitoare în Republica Moldova. După numărul de firme fondate pe primul loc se situează România (1600 de întreprinderi, sau 16%), pe locul doi fiind Italia, iar pe trei – Turcia. După valoarea capitalului investit în fruntea clasamentului este Olanda (2.289 milioane lei, sau 19%), urmată de Italia şi Cipru.

Potrivit economiştilor, relaţiile cu EAU au un potenţial enorm. Această ţară din Golf, cu o populaţie de 9,2 milioane, se situează pe locul şapte în lume după Produsul Intern Brut pe cap de locuitor, care în 2014 a constituit de 63 180 de dolari.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...