Vineri după-amiază este programată să aibă loc o întâlnire a creditorilor internaţionali cu oficialii greci, a spus şeful Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem.

„Există un acord pentru a prezenta un punct de vedere comun oficialilor greci”, a spus oficialul din zona euro, arătând că, deocamdată, rezultatul reuniunii de vineri este clar şi că, de asemenea, nu este clar dacă Atena va accepta propunerile.

„Vom vedea care va fi rezultatul reuniunii”, a adăugat oficialul.

Faptul că zona euro şi FMI au ajuns la un punct de vedere comun cu privire la Grecia este un progres, având în vedere că între cele două părţi există de mai multe luni o dispută cu privire la ţinta de deficit bugetar primar pe care Grecia ar trebui să o atingă în 2018, precum şi cu privire la o nouă reducere a datoriei Greciei. Aceste diferenţe au blocat până acum eliberarea de noi tranşe din ultimul acord de asistenţă convenit de Grecia cu creditorii din zona euro.

La rândul său, agenţia de presă Bloomberg a informat că creditorii Greciei ar putea prezenta vineri guvernului condus de Alexis Tsipras un set de măsuri necesare pentru finalizarea procedurii de revizuire a acordului de asistenţă. Sursele adaugă că propunerea va include măsuri fiscale echivalente cu aproximativ 2% din Produsul Intern Brut al Greciei, care ar urma să fie declanşate dacă Grecia nu atinge ţintele de deficit convenite în ultimul acord de asistenţă.

Anterior, FMI a anunţat că ia considerare acordarea unui nou împrumut Greciei, care să se adauge celor 86 miliarde de euro acordate de ţările din zona euro, însă numai dacă planurile de reducere a datoriei Greciei sunt credibile. În schimb, creditorii europeni ai Greciei vor ca FMI să se alăture planului de asistenţă înainte de eliberarea următoarei tranşe de împrumut din acordul cu zona euro.