Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Rusia califică drept „provocatoare și…

Rusia califică drept „provocatoare și destabilizatoare” acțiunile NATO în zone adiacente frontierelor sale

Acțiunile NATO în apropierea frontierelor ruse au un caracter provocator și destabilizator, a declarat ministrul de externe rus Serghei Lavrov, într-un interviu apărut vineri în publicatia rusa Izvestia, potrivit RIA Novosti, citată de agerpres.ro.

„Acțiunile întreprinse de Alianță în regiuni adiacente frontierelor ruse au, fără dubii, un caracter provocator și destabilizator”, a insistat Lavrov, referindu-se la desfășurarea de contingente militare suplimentare în Polonia și statele baltice. „Între altele, se duc discuții cu privire la posibilitatea unor prezențe similare a aliaților în alte țări din Europa de Est, în special în Bulgaria și România”, a spus el.

Șeful diplomației Moscovei a plasat în categoria de acțiuni provocatoare și „realizarea consecventă de către țări membre separate ale blocului a planurilor naționale de modernizare a forțelor armate și construirea de noi infrastructuri militare, precum și creșterea semnificativă a numărului și amplorii exercițiilor în apropierea frontierelor noastre”.

 „O deosebită îngrijorare suscită construcția în continuare a sistemului de apărare antirachetă al SUA în Europa, asupra orientării reale antirusești a căruia noi nu ne-a îndoit niciodată. Astfel,”nouă veche” politică a NATO privind descurajarea Rusiei, inclusiv decizia unilaterală cu privire la înghețarea completă a cooperării practice cu noi pe linie civilă și militară duce la o creștere a neîncrederii și la subminarea echilibrului existent de forțe în Europa”, a spus Lavrov, citat de RIA Novosti.

De fapt, Alianța Nord-Atlantică și-a suspendat cooperarea cu Rusia în 2014 din cauza rolului jucat de Moscova în criza din Ucraina și a decis consolidarea flancului său estic în urma anexării peninsulei ucrainene Crimeea de către Federația Rusă și a conflictului separatist din estul teritoriului ucrainean. Kievul și Occidentul acuză Moscova că sprijină cu arme și combatanți rebelii separatiști proruși, dar Rusia neagă aceste acuzații.