UE oferă Republicii Moldova 2 milioane euro, pentru îmbunătăţirea sistemului de control al siguranţei alimentelor

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Uniunea Europeană va acorda Republicii Moldova 2 milioane euro pentru a-şi îmbunătăţi sistemul de control al siguranţei alimentelor, în cadrul proiectului twinning „Suport Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor”.

Proiectul urmărește edificarea unui sistem uniform de control al siguranței alimentelor în Republica Moldova și ajustarea activităţii operatorilor din sectorul agroalimentar la standardele europene.

Şeful delegației UE în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, a menţionat că ANSA reprezintă cartea de vizită a producătorilor autohtoni, iar implementarea reformei instituţiei va aduce valoare adăugată economiei şi va contribui la promovarea produselor autohtone pe piaţa internaţională.

„Statistica exportului produselor autohtone pe piaţa UE arată o evoluţie impresionantă, dar mai presus de statistică se află calitatea produselor. Implementarea managementului controlului siguranţei alimentelor asigură nemijlocit securitatea publică”, a adăugat şeful delegaţiei UE la Chişinău.

De menţionat că, anul trecut exporturile de vinuri în Uniunea Europeană au crescut cu 20 la sută, comparativ cu anul 2015. S-a majorat considerabil și volumul exporturilor de cereale și struguri de masă. Însă, pentru extinderea gamei de produse agroalimentare exportate pe pieţele UE este necesară consolidarea sistemului de control al siguranței alimentelor, spune prim-ministrul Pavel Filip..

În acest sens, „Guvernul se va conduce de prevederile conținute la capitolul „siguranța alimentelor” din Acordul de Asociere Republica Moldova-Uniunea Europeană. O prioritate este reconstrucția și acreditarea internațională a rețelei naționale de laboratoare, proces care urmează să fie finalizat până la finele anului curent”, a subliniat Pavel Filip.

Proiectul winning „Suport Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor” are un buget total de 2 milioane euro și va fi implementat pe durata a 2 ani, cu suportul oferit de consorțiul format din trei state membre ale UE, și anume: Serviciul Alimentar și Veterinar de Stat al Republicii Lituania, Serviciul Alimentar și Veterinar al Republicii Letonia și Consiliul Suedez al Agriculturii.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...