(doc) Proiect de lege. Medicamentele vor putea fi procurate din magazinele din cartier

medicamente_20540900

Medicamentele fără prescripție medicală ar putea fi procurate din magazine, cel puțin asta prevede noul proiect de lege a medicamentului, elaborat de Ministerul Sănătății și propus spre dezbateri publice. Acțiune care vin să soluționeze problema accesului la medicamente a populației, în special din regiunile rurale. Medicamentele vor putea fi eliberate doar adulților.

Astfel, urmează ca Ministerul Sănătății, în comun cu Agenția Medicamentului, va elabora lista medicamentelor permise spre eliberare în afara farmaciilor, stabilind inclusiv forma, doza și ambalajul permis spre eliberare. Lista va include numai produse medicamentoase pe bază de plante și de sinteză, care au un raport risc-beneficiu favorabil și sunt utilizate pentru tratamentul simptomelor ușoare și probleme de sănătate ușoare.

Agenții economici care vor dori să comercializeze medicamente vor trebui să primească o autorizație specială. De asemenea, să aibă un angajat care va elibera medicamentele și va informa cumpărătorul despre metoda de administrare și precauții speciale, reacțiile adverse și alte informații importante cu privire la produsul medicamentos.

Persoana dată trebuie să fi absolvit cel puțin învățământul profesional tehnic (colegii subordonate MS), a trecut un examen de certificare și are dovada finalizării formării periodice continue și altor programe de formare profesională independente. Persoana dată ba fi responsabilă de aprovizionarea, depozitarea și vânzarea medicamentelor, precum și pentru păstrarea înregistrărilor.

Totodată, agentul economic trebuie să aibă la dispoziție echipamentul necesar și spații adecvate pentru eliberate cu amănuntul a produselor medicamentoase care trebuie să fie separate fizic sau în alt mod adecvat, de alte produse sau alte activități, și etichetate în mod corespunzător.

Condițiile care trebuie îndeplinite de magazinele specializate pentru vânzarea cu amănuntul a medicamentelor, precum și procedura și metoda de verificare a respectării acestor condiții vor fi descrise în ordinul Ministerului Sănătății.

Pentru mai multe detalii vedeți articolul 102 din proiectul de lege vizat:

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente