„Gazprom” anunţă ce trebuie să facă Republica Moldova pentru a scăpa de datoria istorică la gaz

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Restructurarea datoriei istorice a Republicii Moldova față de gigantul rus „Gazprom” pentru gazul consumat este posibilă doar în cazul achitării cheltuielilor curente în proporţie de 100%. Anunţul a fost făcut de vicepreședintele Consiliului de Administrație „Gazprom”, Valerii Golubev, în cadrul unei întrevederi cu prim-ministrul Pavel Filip.

Premierul a solicitat să fie examinată posibilitatea transferării datoriilor acumulate de regiunea transnistreană către SRL „Tiraspoltransgaz” şi ulterior către administraţia regiunii.

Vicepreședintele Consiliului de Administrație „Gazprom” a declarat, însă, că restructurarea datoriilor istorice poate fi realizată doar în condiţiile menţinerii achitării cheltuielilor curente în proporţie de 100 %. În acelaşi timp, Valerii Golubev a spus că solicitările Guvernului de la Chişinău urmează să fie examinate cu noua conducere a SA „Moldovagaz”, adică cu democratul Vasile Botnari.

La data de 1 ianuarie 2017, datoria pentru livrarea gazului în regiunea transnistreană era de 5,7 miliarde de dolari americani sau 88,6% din datoria totală a SA „Moldovagaz”.

Aflat la Moscova, preşedintele Igor Dodon a recunoscut datoriile Transnistriei pentru gazul natural drept „datoria totală a Moldovei”.

De menţionat că, democratul Vasile Botnari, care până în prezent a deţinut funcţia de ministru al Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, este noul preşedinte al Consiliului de administraţie ai SA Moldovagaz. Demnitarul a fost ales în noua funcţie joi, 9 februarie, prin votul unanim al acţionarilor întreprinderii, în cadrul unei şedinţe a Consiliului de observatori, potrivit unui comunicat de presă al societăţii pe acţiuni.

Anterior în presă s-a scris că Botnari va fi promovat în această funcție de către şeful statului. Dodon a negat însă aceste afirmații, menționând că președintele nu are nicio atribuție în acest sens.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...