Critici la adresa lui Dodon: Este pentru prima dată când un preşedinte moldovean face asta

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Preşedintele Igor Dodon a promovat, în capitala Belgiei, ideea unei trilaterale Bruxelles – Chișinău – Moscova, pe care a discutat-o și cu prilejul întâlnirii de la Kremlin cu președintele Vladimir Putin, aceasta practic, pentru prima dată când un șef de stat de la Chișinău expune o asemenea poziție în fața autorităților Uniunii Europene, spune istoricul și publicistul Gheorghe Cojocaru.

Potrivit istoricului, prima vizită a președintele Igor Dodon la Bruxelles și a doua sa vizită în străinătate, după cea de la Moscova, s-a înscris, în general, în tonalitatea atitudinii sale față de Uniunea Europeană, afișată în campania electorală de anul trecut.

„Principial, președintele a păstrat tonul critic față de relația dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova, a reluat avertismentul despre anularea Acordului de Asociere, în cazul victoriei partidului său, Partidului Socialiștilor, în alegerile parlamentare, anticipate sau în termen, a promovat ideea unei trilaterale Bruxelles – Chișinău – Moscova, pe care a discutat-o și cu prilejul întâlnirii de la Kremlin cu președintele Vladimir Putin. Este, practic, pentru prima dată când un șef de stat de la Chișinău expune o asemenea poziție în fața autorităților Uniunii Europene”, a declarat Cojocaru în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.

Astfel, acesta apreciază că declaraţiile şefului statului nu pot fi decât un „semnal de alarmă în fața decidenților de la Bruxelles”.

„Pentru acest moment, declarațiile președintelui nu pot fi decât un semnal de alarmă în fața decidenților de la Bruxelles, însă pe termen mediu, în cazul unui succes al socialiștilor în alegerile parlamentare viitoare, multe se pot schimba pe această axă de coordonate”, mai spune istoricul.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...