ZdG: Proces „de milioane” între firma fostului preşedinte Lucinschi şi fosta bancă a lui Şor

colaj

Banca de Economii, aflată acum în proces de lichidare, se judecă cu o firmă la care este asociat şi fostul preşedinte Petru Lucinschi, pentru o sumă de 3,35 milioane de lei. Judecătoria Râşcani şi Curtea de Apel Chişinău au dat câştig de cauză băncii, obligând firma lui Lucinschi să restituie banii. Decizia finală însă urmează a fi luată la Curtea Supremă de Justiţie.

Potrivit ZdG, fostul preşedinte spune că ştie despre faptul că pe rol s-ar afla un proces de judecată între firma sa şi BEM, dar că nu cunoaşte detalii pentru că de toate s-ar ocupa administratorul şi, totodată, partenerul său de la firmă. Petru Lucinschi mai spune că, dacă justiţia va decide că firma la care este asociat trebuie să restituie către BEM cele 3,35 milioane, atunci „trebuie de făcut după lege”.

Potrivit datelor din dosar, pe 15 septembrie 2014, Banca de Economii (BEM), condusă pe atunci de Ilan Şor, a semnat cu SRL „VVP Grup”, la care ex-preşedintele Petru Lucinschi deţine 25% din acţiuni, un contract de locaţiune a unui spaţiu de 687 m.p., situat într-o clădire de pe bd. Dacia din Chişinău. Contractul era semnat pe un termen de 10 ani, iar banca urma să-i achite firmei lui Lucinschi, proprietara clădirii, o plată lunară de 15 120 euro (aproximativ 280 mii de lei). A doua zi după semnare, pe 16 septembrie, BEM a şi transferat, în avans, suma de 3,35 milioane de lei pentru primul an de locaţiune.

Deşi banii au fost transferaţi în septembrie, conform contractului, plata urma să fie percepută din luna în care locatorul („VVP Grup”) transmitea locatarului (BEM) în folosinţă bunul, fapt consemnat prin semnarea unui act de predare-primire. Ghişeele BEM, însă, nu au mai ajuns în clădirea deţinută de „VVP Grup” pentru că, la 27 noiembrie 2014, Banca Naţională a Moldovei (BNM) a instituit regim de administrare specială la BEM şi, în consecinţă, reprezentanţii băncii şi cei ai „VVP Grup” nu au mai putut semna actul de predare-primire a încăperilor.

Întrebat dacă faptul că îl cunoaşte pe Ilan Şor, care în 2014 era preşedinte al Consiliului de Administraţie al BEM, a favorizat semnarea contractului de locaţiune între BEM şi „VVP Grup”, Petru Lucinschi spune că nu a vorbit niciodată cu Şor la acest subiect. „Astea-s chestii de rutină, nu-i mare lucru. Nu cred eu că s-a ajuns la Şor cu aşa ceva. Nici n-am auzit. Nu mi-au spus niciodată de chestia asta. Eu cu Şor niciodată la tema asta nu am vorbit”, ne-a declarat fostul preşedinte.

Citește continuarea aici.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente