Care este semnificația cadoului lui Putin pentru Dodon? Ce spune ambasadorul rus în România

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Ambasadorul Rusiei în România, Valeri Kuzmin, spune ca harta „Moldovei Mari” oferită luna trecută de Vladimir Putin lui Igor Dodon a fost doar o „dovadă” a istoriei comune dintre Republica Moldova şi Rusia, un gest normal şi nicidecum un afront la adresa României.

„Nu cred că a fost vorba de o hartă cu ‘Moldova Mare’. A fost o hartă medievală cu Principatul Moldovei, care a existat. Este un fapt istoric cunoscut. Dacă vreţi părerea mea, este doar o dovadă a istoriei comune dintre Moldova şi Rusia. Acest cadou arată clar că relaţiile noastre sunt puternic ancorate în istorie, iar unele documente cu referire la această istorie sunt prezente în arhiva noastră. (…)

Citeşte şi: (FOTO) Putin i-a oferit un cadou lui Dodon: Tablă de șah din bronz cu aur și o hartă a Moldovei

Este pur şi simplu o înmânare a unui document istoric din arhive, care ar fi mult mai bine, cred eu, să fie păstrat de moldoveni în muzeul lor. E normal ca genul acesta de artefacte să-şi găsească locul în muzeele naţionale”, a declarat ambasadorul Valeri Kuzmin într-un interviu acordat pentru Adevărul.

Întâlnirea dintre preşedintele moldovean Igor Dodon şi omologul său rus Vladimir Putin a avut loc la Moscova şi a fost înţesată de declaraţii şi simboluri care au stârnit reacţii la Bucureşti. Vladimir Putin a dăruit omologului său o hartă a Moldovei mari, iar Dodon o statuetă care îi întruchipează pe Petru I şi Dimitrie Cantemir.

Citeşte şi: (VIDEO) Declarația lui Dodon care va supăra Bucureștiul: O parte din România „e Ungaria”, alta „e Moldova”

Pe de altă parte, întrebat cum vede viitorul Republicii Moldova, către Vest sau către Est, ambasadorul Rusiei a punctat mai întâi faptul că după destrămarea Uniunii Sovietice, „Uniunea Europeană a devenit din ce în ce mai confortabilă să se extindă spre graniţele noastre”.

„Astăzi, Moldova este un stat suveran şi independent care trebuie să aleagă, iar cea mai bună alegere, după părerea mea, luând în considerare factorii istorici, e să nu opună integrarea în Vest cu cea din Est. Cei de la Bruxelles impun un asemenea dictat. De ce? Singurul lucru pe care Rusia îl repetă este: dacă semnaţi acest parteneriat, care are ca parte integrală un aşa-numit acord de liber schimb cu implicaţii profunde, asta înseamnă că Moldova şi Ucraina devin asociate în schimbul liber cu Uniunea Europeană.

Federaţia Rusă nu are astfel de zone. Ceea ce noi avem, este un parteneriat cu fostele republici sovietice, aşa-numit CSI. Astfel, că prin miracol, Moldova şi Ucraina fac dintr-o dată, parte din două entităţi economice incompatibile. Depinde doar de guvernele acestor ţări să decidă în care dintre cele două entităţi economice le va fi mai bine”, a comentat Valeri Kuzmin.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...