„Încă pe 31 ianuarie, vicepreşedintele Platformei DA, Alexandru Slusari, avertiza societatea toată, inclusiv pe alegătorii lui Dodon despre trocul acestuia cu Plahotniuc, făcut pe contul cetăţenilor. În aceiaşi conferinţă de presă ziceam că pe lângă grasul comision de milioane de dolari, girul numirii lui Botnari la Moldovagaz a fost recunoaşterea de către Dodon, la Moscova, a datoriei de 6 miliarde de dolari. O datorie ce nu aparţine Republicii Moldova, ci Moldovagaz”, scrie Andrei Năstase, pe pagina sa de Facebook.

„În accepţiunea penalilor Plahotniuc şi Dodon, interesul personal şi politic-hibrid primează faţă de interesul naţional, iar jefuirea consumatorului moldovean a devenit politică de stat a regimului hibrid. Sper să se observe şi în cancelariile occidentale. Şi poate în primul rând la Bucureşti”, a punctat liderul PPDA.

Precizăm că astăzi s-au adeverit informaţiile dezvăluite acum o săptămână de liderii Platformei Demnitate şi Adevăr, precum că, în timpul vizitei la Moscova, preşedintele Igor Dodon a promovat interesele oligarhului Plahotniuc, făcând lobby pentru candidatura lui Vasile Botnari la funcţia de director Moldovagaz.

„Acum Dodon a făcut lobby pentru Vasile Botnari, iar girul acestei afaceri este declaraţia belicoasă a lui privind recunoaşterea unei datorii care nu aparţine Republicii Moldova. Această datorie aparţine concernului Moldovagaz. Iată în fruntea acestui concern se încearcă, inclusiv prin intermediul lui Dodon, să se instaleze o sculă docilă a lui Plahotniuc. Şi acum Dodon a pus preţ mai mare pe banii şi puterea lui Plahotniuc, decât pe interesele  cetăţenilor”, a precizat atunci liderul Platformei Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase.

„Oare alegătorii au aşteptat de la Dodon că el va merge în Rusia pentru a promova interesele lui Plahotniuc privind numirea unui nou director la MoldovaGaz? Dacă nu a reuşit numirea lui Constantin Botnari, atunci el a făcut lobby pentru candidatura lui Vasile Botnari”, a declarat vicepreşedintele Platformei DA, Alexandru Slusari.

Potrivit datelor SA Moldovagaz, datoria RM faţă de Gazprom (mai exact, datoria SA Moldovagaz), fără regiunea transnistreană, s-ar cifra la aproximativ 770 milioane de dolari. ​În timpul vizitei sale la Moscova însă, Dodon a recunoscut datoriile Transnistriei pentru gazul natural drept „datoria totală a Moldovei” faţă de compania rusă „Gazprom”, în sumă de $6,5 mlrd. Or, Igor Dodon pledează pentru stingerea acestei datorii prin cedarea „unei părţi a activelor aflate în gestiunea companiei Moldovagaz, care nu sunt incluse în capitalul social al acestei companii”. Gazprom deţine 50% din capitalul Moldovagaz şi asigură 99% din necesarul de gaze al Republicii Moldova. Deşi consumatorii din regiunea transnistreană achită pentru gazele naturale consumate (chiar dacă un preţ mai mic decât consumatorii de pe malul drept), administraţia separatistă de la Tiraspol nu mai transferă bani către Gazprom de mai bine de 10 ani.