Chișinăul cere ca datoriile Tiraspolului la gaz să fie transferate pe seama autorităților separatiste

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Premierul Pavel Filip a solicitat conducerii Gazprom să fie examinată posibilitatea transferării datoriilor acumulate de regiunea transnistreană către SRL „Tiraspoltransgaz” şi ulterior către administraţia regiunii. Solicitarea a fost făcută în cadrul unei întrevederi cu vicepreședintele Consiliului de Administrație „Gazprom”, Valerii Golubev.

În cadrul întâlnirii, oficialii au discutat despre situaţia curentă în domeniul livrării de gaze naturale în ţara noastră de către concernul rus şi posibilităţile de dinamizare a cooperării bilaterale pe acest sector. Astfel, Premierul a menţionat că Republica Moldova a reuşit în 2016 să achite toate cheltuielile curente la consumul de gaze naturale şi a subliniat importanţa negocierii unui acord privind restructurarea datoriilor acumulate anterior.

Totodată, Pavel Filip a solicitat să fie examinată posibilitatea transferării datoriilor acumulate de regiunea transnistreană către SRL „Tiraspoltransgaz” şi ulterior către administraţia regiunii.

Vicepreședintele Consiliului de Administrație „Gazprom” a menționat că solicitările Guvernului de la Chişinău urmează să fie examinate cu noua conducere a SA „Moldovagaz”, potrivit unui comunicat al Guvernului.

La data de 1 ianuarie 2017, datoria pentru livrarea gazului în regiunea transnistreană era de 5790,9 milioane dolari SUA sau 88,6 % din datoria totală a SA „Moldovagaz”.

Aflat în vizită la Moscova, președintele Igor Dodon a declarat că datoriile regiunii transnistrene la gaz sunt ale Republicii Moldova. Declaraţia acestui aa fost criticată de societatea civilă şi mai mulţi politicieni.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...