Sub incidenţa legii cad angajaţii Inspectoratului General de Poliţie, Inspectoratului Naţional de Patrulare, cei din cadrul Poliţiei de Frontieră, precum şi ceilalţi angajaţi din cadrul MAI.

Potrivit documentului, dacă funcţionarul public cu statut special şi soţia/soţul său nu deţin în proprietate locuinţă în localitatea unde activează, acesta are dreptul la locuinţă de serviciu pentru perioada de activitate în localitatea respectivă.

Spaţiul locativ de serviciu nu poate fi supus privatizării, iar în caz de încetare a serviciului, angajatul este obligat să elibereze locuinţa într-un termen de trei luni, indiferent de perioada de activitate în MAI.

În caz de deces al angajatului în legătură cu exercitarea obligaţiilor de serviciu sau ca urmare a unei mutilări (răniri, traume, contuzii), familiei celui decedat sau persoanelor întreţinute legal de acesta li se menţine dreptul la spaţiul locativ de serviciu pe o perioada de cinci ani de la survenirea decesului.

În cazul în care angajatului nu i se poate oferi o locuinţă corespunzătoare, acestuia i se vor acoperi cheltuielile pentru închirierea locuinţei în modul stabilit de Guvern.

Prezenta lege va intra în vigoare la 25 mai curent.