Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Cine este noul șef al…

Cine este noul șef al Moldovagaz? Cât a donat PD-ului și ce avere deține

Vasile Botnari,  ministrul Tehnologiei Informațiilor este noul președinte al Consiliului de administrare al SA moldo-rusă „Moldovagaz”. Decizia a fost luată astăzi, în unanimitate, de către Consiliul de observatori ai „Moldovagaz”, se arată într-un comunicat al societății pe acțiuni. Tot astăzi, Consiliul de observatori a numit și noii vicepreședinți.

„Prin votul unanim al acționarilor, președinte al Consiliului de administrare al SA „Moldovagaz” a fost ales dnl Vasile Botnari, iar vicepreședinți – Liudmila Korobanova, Nicolai Vasiliev și Iacov Cazacu. De asemenea,  din Consiliul de administrare al întreprinderii vor face parte Lidia Zamșa, Elena Tcaciuc, Vitalie Șeptefrați, Mihail Iuriev, Denis Emelianov”, scrie într-un comunicat al Moldovagaz.

Născut la Străşeni, Vasile Botnari a ocupat anterior diferite funcţii, inclusiv în instituţiile statului.

În anii 1990 — 1994 (15 — 19 ani) a studiat la Colegiul Financiar-Bancar. Potrivit informaţiilor de pe site-ul instituţiei pe care o conduce, exact în acea perioadă, ministrul ar fi făcut Facultatea Business şi Administrarea Afacerilor, la Academia de Studii Economice (ASEM). Ar putea fi vorba despre vreo eroare, din moment ce ASEM a fost fondat abia în septembrie 2001. Totodată, în 1990, Colegiul Financiar-Bancar se numea Tehnicumul Financiar-Economic din Chişinău. În 1991, acesta a fost reorganizat în Colegiul Financiar-Bancar. De precizat însă că, din 1994, când Botnari a finalizat Colegiul Financiar-Bancar, acesta a fost încontinuu angajat în câmpul muncii, în diverse funcţii, unele de conducere.

În 2005 – 2008, a fost director general al „Air Moldova”, iar în 2008-2009, director al Agenţiei Transporturi. În anii 2003-2005, a fost reprezentantul companiei aviatice italiene „Club Air” în R. Moldova, după care s-a ocupat de managementul companiei „Nobil Air”, controlată de colegul său de partid Vlad Plahotniuc.

În 2009-2011, Botnari a fost membru al Consiliului de Administrare al Victoriabank, despre care se spune că ar aparţine tot lui Plahotniuc. Conform declaraţiei sale de avere pe anul 2013, fostul deputat a avut din salariu un venit de peste 87 mii de lei. El a mai anunţat că are un automobil Skoda, care valorează 350 mii de lei. Botnari a mai indicat că deţine şi 100% din firma „A&N Service” SRL. Conform datelor de la CÎS, această firmă e administrată de Natalia Botnari, soţia sa, care mai are în gestiune salonul de mariaj „L’amour”.

În iunie 2013, când scriam despre averea lui Botnari, numit atunci ministru la Transporturi, constatam că acesta nu își declarase cele 30% din capitalul social al firmei SC „Vabaro Lux” SRL, specializată în lemnărit, cu sediul în Străşeni. În declarația de avere pe 2013, oficialul și-a corectat „scăparea” și a inclus firma.

Botnari este naşul de cununie al Danielei Guma şi al lui Anatolie Moruz, fiica şi, respectiv, ginerele ex-deputatului PD, Valeriu Guma. Pe 30 decembrie 2012, la o săptămână de la moartea lui Sorin Paciu în Pădurea Domnească, acesta a participat alături de finul său, dar şi de Valeriu Guma, la o nouă vânătoare în rezervaţia naturală.

Vasile Botnari a fost şi unul dintre finanţatorii PD în electorala din 2010. Conform datelor CEC, el a donat pentru PD 100 mii de lei. Botnari a fost și în scuarul Teatrului de Operă și Balet atunci când Vladimir Plahotniuc își anunța candidatura la funcția de premier.

Citiți AICI despre succesorul premierului

Foto:ziarulnational.md