În Republica Moldova va fi fondată Rezervația biosferei „Prutul de Jos”, care se va întinde pe aproape 15.000 de ha

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Autorităţile vor să creeze Rezervaţia biosferei „Prutul de Jos”. Un proiect de lege în acest sens fiind examinat de Parlament, după ce a trecut de Cabinetul de Miniştri.

Conform proiectului, rezervația va fi creată în cadrul proiectului transfrontalier trilateral România – Ucraina – Republica Moldova „Consolidarea rețelei de arii naturale pentru protejarea biodiversității și dezvoltării durabile în regiunea Deltei Dunării și Prutului Inferior – Pan Nature”.

Crearea primei rezervații a biosferei în lunca Prutului Inferior este susținută de Uniunea Europeană prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate și Parteneriat.

Autorităţile spun că implementarea acestui proiect urmărește reducerea pierderilor de biodiversitate și îmbunătățirea nivelului de trai al populației din zona respectivă.

„Rezervația biosferei va deveni un mijloc de atragere a investițiilor naționale și internaționale, care vor permite asigurarea conservării biodiversității, menținerea și îmbunătățirea calității serviciilor ecosistemice, menținerea diversității genetice a plantelor și promovarea agriculturii ecologice, restabilirea pădurilor, pășunilor, luncilor și conservarea resurselor de apă, reducerea emisiilor de gaze și a poluanților chimici, sporirea activităților de recreere și valorificarea potențialului turistic, crearea oportunităților pentru creșterea numărului de locuri de muncă în localități, îmbunătățirea infrastructurii și dezvoltarea socio-economică a regiunii, promovarea măsurilor de reabilitare a ariilor protejate existente”, potrivit autorităţilor.

Fondarea Primei Rezervații a Biosferei în Moldova va îmbunătăți imaginea țării la nivel internațional și va contribui la aproximarea prevederilor directivelor și standardelor europene pentru realizarea Strategiei pan-europene cu privire la conservarea diversității biologice.

Rezervația biosferei „Prutul de Jos” va avea o suprafață de 14,771 ha și include 9 localități din raionul Cahul, inclusiv terenuri silvice 824 ha din cadrul Ocolului silvic Slobozia – Î.S. Întreprinderea pentru Silvicultură „Silva-Sud” Cahul, Întreprinderea de stat Silvocinegetică „Manta-V” și Rezervația științifică „Prutul de Jos”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...