Preşedintele liberalilor afirmă că nu vrea să-l „piardă” pe Munteanu în calitate de ministru în condiţiile în care Dodon va semna decretul de eliberare a acestuia de la Mediu, însă va refuza să semneze decretul de numire la Ministerul Apărării.

Ghimpu a adăugat că în urma consultărilor la partid urmează să fie identificată o altă candidatură.

Precizăm că, la sfârşitul lui decembrie, Igor Dodon l-a demis pe Anatol Şalaru din funcţia de ministru al Apărării, la propunerea premierului Pavel Filip.

S-a întâmplat după ce Anatol Şalaru l-a criticat pe liderul PL, Mihai Ghimpu, partid din care făcea parte, pentru rezultatul dezastruos obţinut la alegerile prezidenţiale. În consecinţă, formaţiunea i-a retras sprijinul politic, iar conducerea PL l-a învinuit pe Şalaru că ar fi încercat să destrame fracţiunea liberalilor din Parlament.

Solicitarea privind demisia lui Şalaru a ajuns mai întâi pe masa preşedintelui de atunci Nicolae Timofti, care însă a respins cererea. Imediat după învestirea în funcţia de şef al statului, Igor Dodon s-a grăbit să-l înlăture pe Şalaru de la şefia Ministerului Apărării.

Ulterior, acesta a declarat că nu-l va numi pe Valeriu Munteanu, la şefia Ministerului Apărării.

Recent, Curtea Constituţională a decis că preşedintele Republicii Moldova poate respinge o singură dată, motivat, o candidatură pentru postul de ministru, atunci când consideră că persoana propusă nu corespunde cerinţelor legale. Premierul poate reitera aceeaşi candidatură pe care şeful statului este obligat să o numească.