Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Explicațiile președintelui: de ce nu…

Explicațiile președintelui: de ce nu a decretat zi de doliu în memoria maestrului Ion Ungureanu?

Ziua de 31 ianuarie 2017 nu a fost decretată zi de doliu național în memoria maestrului Ion Ungureanu, dar toate onorurile solicitate, inclusiv prezența Gardei de Onoare, pentru organziarea funerariilor au fost acordate, susține Igor Dodon, întrebat de ce nu a acceptat propunerea Guvernului de a consacra o zi regretatului actor, regizor și om de stat.

„Acest lucru deja demostrează o stimă și o atitudine din partea Președinției. Referitor la zile de doliu, haideți să spunem sincer, poate e mai important onorurile, decât decretarea unor zile”, a replicat președintele.

Acesta a declarat că a consultat datele arhivei și a constatat că în anii ’90 a fost decretată o singură zi de doliu, președintele Vladimir Voronin a numit zi de doliu doar în memoria scriitorului Grigorie Vieru, pe când pe parcusul mandatului lui Nicolae Timofti au fost numite opt zile de doliu.

„Aceasta nu înseamnă noi nu aducem onorurile diferitor personalități. Pe mine mai puțin mă interesează viziunile politice, identitatea, este un om care a făcut ceva pentru această țară. Onorurile au fost și vor fi pentru perosanele care merită acest lucru”, a declarat Dodon.

Actorul, regizorul și fostul ministru al Culturii s-a stins din viață la 29 ianuarie, la un spital din Bucureşti. Maestrul a fost răpus de o boală incurabilă, de care suferea de mai mult timp. Ion Ungureanu a fost unul dintre pilonii mișcării de eliberare națională și deputat în Primul Parlament. În perioada anilor 1990 – 1994 a deținut funcția de ministru al Culturii.