Reacția Rusiei la desfășurările trupelor NATO în Polonia și statele baltice: „E prima dată după al Doilea Război Mondial”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Rusia consideră o „amenințare” amplasarea de trupe NATO și echipament militar greu în statele baltice, în Polonia și în Germania și nu are nicio informație cum și când se va încheia această desfășurare de forțe, informează joi agenția RIA Novosti, preluată de Reuters.

Ministrul adjunct de externe rus Alexei Meshkov a declarat că Moscova urmărește cu atenție aceste evoluții și dorește să se asigure că securitatea sa este garantată.

„Desfășurarea (de trupe NATO) este desigur o amenințare pentru noi”, a spus Meshkov. „Și cine a spus că se va termina cu asta? Nu avem astfel de informații. Pentru prima dată după al Doilea Război Mondial, vedem soldați germani de-a lungul granițelor noastre”, a afirmat oficialul rus.

Declarațiile sale au loc după ce SUA au amplasat mii de soldați și armament greu în Polonia, în țările baltice și în sud-estul Europei în cadrul celei mai ample desfășurări de forțe de la sfârșitul Războiului Rece.

Trupe germane și vehicule blindate au fost trimise în Lituania în cadrul planurilor NATO de le oferi asigurări țărilor europene ca urmare a anexării de către Rusia a peninsulei Crimeea.

Mai înainte, un alt oficial din cadrul Ministerului de Externe rus, Aleksandr-Boțan Harcenko, a declarat că Moscova consideră România drept o țară avanpost și o amenințare la adresa securității Federației Ruse după instalarea pe teritoriul său a elementelor SUA antirachetă.

Autoritățile de la București și conducerea NATO au asigurat în repetate rânduri că echipamentele antirachetă instalate pe teritoriul României sunt strict de apărare și nu reprezintă vreun pericol pentru Federația Rusă.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...