Raportorul Comisiei pentru Bugete a Parlamentului european a comentat astfel acuzaţiile şefului statului care de mai multe ori a dat vina pe apropierea RM de UE pentru furtul miliardului.

„Nu este nicio legătură între acordul moldo-comunitar şi dispariţia miliardului. Miliardul a dispărut de la Chişinău şi responsabilii trebuie căutaţi la Chişinău. Ancheta trebuie să progreseze mult mai rapid. Dar, până una-alta, nu l-am văzut nici pe Igor Dodon să fie foarte viteaz în lupta cu oligarhii şi să protejeze bugetul public. Deci, ancheta trebuie să continue acolo, cei vinovaţi trebuie traşi la răspundere”, a declarat Siegfried Mureşan la Europa Liberă.

„Am dubii că Igor Dodon, într-adevăr, este persoana potrivită pentru a face lumină în bugetul Republicii Moldova şi în frauda bancară. Ca să închei, nu există nicio legătură între dispariţia miliardului şi Acordul de Asociere. Acordul de Asociere este o şansă pentru Republica Moldova. Şi cine a furat acel miliard nu ştim, dar vom afla. Ancheta trebuie să continue şi cei care l-au furat trebuie traşi la răspundere. Dar categoric nu există nicio legătură între apropierea de Uniunea Europeană, asociere şi furtul miliardului”, a adăugat oficialul de la Bruxelles.

Europarlamentarul a adăugat în context că Igor Dodon şi oligarhul Vladimir Plahotniuc au multe lucruri în comun.

„Atât Dodon, cât şi Plahotniuc vin din aceeaşi şcoală politică a profesorului Vladimir Voronin, dintr-un partid care se numeşte Partidul Comuniştilor. Eu nu cunosc relaţia între dumnealor, dar e clar că asemănări există şi se trag din aceeaşi mamă. Dacă vrem ca cetăţenilor Republicii Moldova să le meargă mai bine, atunci ţara nu trebuie să fie condusă de discipolii lui Vladimir Voronin, ci de oameni politici noi, credibili, care vin cu altă gândire, din o cu totul altă şcoală”, a mai spus Mureşan.