Țările europene se mobilizează pentru a contracara ordinul lui Trump de restricționare a avortului

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Patru țări europene vor organiza luna viitoare o reuniune internațională cu scopul de a contracara ordinul președintelui SUA Donald Trump de blocare a finanțării din fonduri federale americane a organizațiilor care asigură servicii legate de avort, informează joi DPA.

Belgia, Danemarca, Olanda și Suedia vor coprezida reuniunea de la 2 martie de la Bruxelles, a indicat joi ministrul suedez pentru dezvoltare internațională, Isabella Lovin. „Vom mobiliza susținere politică și financiară și vom arăta că există o contraforță la tendințele îngrijorătoare pe care constatăm în SUA și în alte părți ale lumii”, a subliniat ministrul suedez.

Reprezentanți din circa 50 de țări și ai mai multor organizații care oferă informații și consiliere cu privire la avort și sănătatea reproductivă au fost invitați la conferința cu tema „Ea decide”.

Unul din obiectivele acesteia este a strânge fonduri pentru organizațiile afectate de probleme financiare în urma deciziei lui Trump. Guvernul olandez s-a angajat deja să pună la dispoziție suma de 10 milioane de euro.

Ordinul executiv semnat la 23 ianuarie de Donald Trump sistează finanțarea din fonduri federale ale SUA a ONG-urilor internaționale care oferă servicii legate de avort, inclusiv consiliere și recomandări către entități care îl practică.

Avorturile în condiții nesigure sunt una din principalele cauze ale mortalității materne. Militanții pentru sănătatea publică din întreaga lume au avertizat că ordinul lui Trump va avea consecințe grave.

Restricțiile cu privire la avort au fost adoptate pentru prima dată în timpul președintelui republican Ronald Reagan, în 1984, după care au fost anulate de democratul Bill Clinton. Ele au fost aplicate din nou de republicanul George W. Bush și anulate ulterior de democratul Barack Obama.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...