Mai mulţi foşti şefi de la Banca de Economii (BEM) şi Unibank, inclusiv şi vicepremierul Octavian Calmâc au fost sancţionaţi cu amendă pentru că au permis furtul miliardului. Comitetul executiv al Băncii Naţionale a decis, în şedinţele din 2 şi 3 februarie 2017, aplicarea sancţiunii de amendă în mărime maximă de 100.252 lei faţă de foştii membri ai consiliului si organului executiv ai BEM şi Unibank. Amenda maximă reprezintă 10 salarii medii în domeniul financiar din Moldova.

Au manipulat piaţa

"Sancţionarea a fost dispusă pentru încălcarea, în perioada exercitării funcţiei de administrator, a prevederilor Legii instituţiilor financiare şi a actelor normative ale Băncii Naţionale.

Încălcările se referă, în principal, la angajarea băncii în operaţiuni excesiv de riscante, nerespectarea limitelor şi cerinţelor privind concentrarea riscurilor la activele (expunerile) băncii, angajarea în activităţi de manipulare prin nereflectarea în evidenţa contabilă a unor operaţiuni cu denaturarea situaţiei reale a băncii reflectate în situaţiile financiare FINREP şi prezentarea cu date eronate la Banca Naţională a rapoartelor prudenţiale", se arată în comunicatul autorităţii bancare.

Totodată, BNM susţine că în afară de aceste sancţiuni ar putea fi aplicate şi alte pedepse conform legii, inclusiv a celor penale în cazul constatării faptelor ce constituie infracţiune.

BNM nu precizează numele persoanelor sancţionate. Potrivit datelor publice, din mai 2013 şi până la dispariţia miliardului la finele anului 2014, preşedinte al Consiliului Băncii de Economii era afaceristul Ilan Shor, în prezent primar de Orhei.

De la Shor la Calmâc

Alături de Şor, care reprezenta interesele Vneshekonombank, în Consiliul BEM mai erau ex-directorul SIS Ivan Ursu şi Stanislav Budza, jurist la Bursa de Valori a Moldovei.

Interesele statului care rămăsese din septemebrie 2013 cu 33,3% din acţiunile BEM, erau[Mare orizontal pagini articole deschise -- arta]
reprezentate de Elena Matveeva, director al Direcţiei Generale Datorii Publice în Ministerul Finanţelor şi de actualul vicepremier Octavian Calmâc Octavian, pe atunci viceministru al Economiei.Din comunicatul BNM rezultă că şi Calmâc a fost amendat pentru că a admis fraudele de la BEM. 

În acelaşi timp la conducerea BEM s-a aflat în perioada mai 2013-mai 2014 bancherul Ivan Crivceanschi, care nu a reuşit să se menţină în fruntea Băncii de Economii nici măcar un an de zile. El a fost înlocuit temporar în perioada iunie 2014-mai 2015 de Viorel Bârcă, care după ce a plecat a fost reţinut de poliţie.

Ulterior, Viorel Bîrcă a fost pus în arest la domiciliu în mai 2015.

În funcţiile de Vicepreşedinţi ai Comitetului de Conducere erau Corina Burlacu, Sergiu Sahanovschi şi Dmitrii Predius.

Cât despre Unibank, apoi în fruntea acesteia s-a aflat Dumitru Ţugulischi, iar vicepreşedinţi erau Ghenadie Cernei şi  G.A. şi Victoria Hvorostovscaia.

Consiliul Unibank era condus de fostul vicepremier Valerian Cristea, acum lider al Sindicatului federativ Sindenergo al lucrătorilor din energetică. Acesta era asistat de Igor Bodorin şi Mihai Ceban.

Implicare în dispariţia documentelor

Raportul Kroll din anul 2014 şi o o anchetă internă a BEM efectuată în decembrie 2014, a stabilit ca pe 26 noiembrie 2014, presedintele de atunci la BEM, Viorel Bârcă, a dat ordin ca anumite documente să fie arhivate.

În total 12 saci au fost aduşi în cabinetul lui Bârca, apoi, sub controlul sefului departamentului de management, au fost încărcate în automobil şi urmau să fie transportate la arhivă a doua zi. Pe 27 noiembrie, Klassica Force SRL a anunţat că maşina a fost furată, lucru confirmat şi de politie pe 1 decembrie.

Automobilul ar fi fost furat în timp ce şoferul ar fi ieşit afară într-o zonă pe traseul Chişinău-Hânceşti, unde nu există legătură telefonică.