Dodon i-a spus preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, că este gata să anuleze Acordul de Asociere cu UE, iar în cadrul întrevederii cu secretarul general adjunct al NATO, Rose Gottermoeller, a cerut ca NATO să nu-şi deschidă la Chişinău Oficiul de Legătură (un acord în acest sens fiind deja ratificat de Parlamentul de la Chişinău) şi a insistat ca NATO să semneze un acord privind recunoaşterea neutralităţii Republicii Moldova.

Reacţia preşedintelui Consiliului European a fost scurtă şi diplomatică: „Rămân convins că Acordul de Asociere este în interesul Moldovei, pentru reforme şi pentru viitor”.

Diplomaţie versus slugărnicie

Deşi înfumurarea lui Igor Dodon este ignorabilă, având în vedere atribuţiile limitate pe care le are şeful statului în Republica Moldova, oficialii de la Bruxelles l-au tratat pe preşedintele moldovean pro-rus în conformitate cu toate uzanţele diplomatice.

„Am urmărit la Bruxelles un preşedinte Dodon inhibat, agresiv, zelos să corespundă programărilor primite la Moscova, iresponsabil şi nedemn de atribuţiile statului suveran pe care ar trebui să le apere. Alături de secretarul general adjunct al NATO, Rose Gottermoeller, Dodon a fost un inadecvat. A avut un mesaj ursuz, bombastic, recitind cu intonaţie de lacheu cu scopul de a repudia rolul NATO pentru Republica Moldova, tratând cu laşitate agresiunea rusă din Moldova. Dodon este un fel de boală. Profită cei care sponsorizează regimul separatist din autoproclamata rmn şi rudele sale bogate care-i plătesc pistele de schi la Soci”, a comentat directorul executiv al IDIS „Viitorul”, Igor Munteanu, care se află la Bruxelles şi a urmărit traseul la faţa locului traseul şi declaraţiile preşedintelui moldovean.

„Dodon, Moldova nu este a ta!”, cu acest mesaj a fost întâmpinat Dodon de diaspora moldovenească din Belgia. Moldovenii au venit la întâlnirea cu preşedintele cu mai multe pancarte şi lozinci anti-Dodon.

Precizări NATO

În contextul declaraţiilor făcute de Igor Dodon la Bruxelles, purtătoarea de cuvânt a NATO, Oana Lungescu, a reiterat că Biroul de legătură al NATO va fi deschis la jumătatea anului 2017 la Chişinău. Acesta va fi unul civil şi va avea angajaţi, în mare parte, cetăţeni ai Republicii Moldova. Ea a precizat că Biroul NATO va fi deschis la solicitarea părţii moldoveneşti, în baza cererii Guvernului şi a Acordului ratificat de Parlament. Oficiul NATO din Chişinău va coordona programele de sprijin derulate de NATO în Republica Moldova, programe complementare, pe alocuri, cu cele implementate de UE în Moldova.

La întrevederea lui Igor Dodon cu secretarul general adjunct al NATO, Rose Gottermoeller l-a asigurat pe preşedintele moldovean că „NATO respectă întru totul suveranitatea tuturor statelor şi acestea sunt în drept să decidă să adere sau nu la o alianţă sau alta. NATO respectă statutul de neutralitate stipulat în Constituţia Republicii Moldova".

În cadrul conferinţei de presă la Cartierul General al NATO, Igor Dodon a spus că dacă Biroul de legătură al NATO va fi, totuşi, deschis la Chişinău „asupra acestui subiect se va reveni”, sugerând că mai târziu s-ar putea ca acest birou ar putea fi expulzat din Moldova.

„Ameninţarea cu expulzarea misiunii diplomatice a NATO este un act de agresiune şi aşa este tratat în ţările membre ale NATO”, a reacţionat ex-ministrul moldovean al Apărării, Viorel Cibotaru.

S-a războit cu jurnaliştii de acasă la Cartierul General al NATO

Întrebat de corespondentul DW dacă este adevărat că a blocat recent detaşarea unui contingent de militari moldoveni la nişte exerciţii militare în cadrul „Parteneriatului pentru Pace”, Dodon a recunoscut că a refuzat detaşarea unui contingent de militari pentru exerciţii în România: „Da, zilele acestea nu am semnat detaşarea unui contingent de la Ministerul Apărării pentru misiune”. Ex-ministrul Apărării, Anatol Şalaru, susţine, însă, că militarii pot pleca şi fără acordul preşedintelui, dacă au aprobarea premierului.

Iritat de faptul că o întrebare a jurnalistei Alina Radu de la „Ziarul de Gardă” (i-a spus că este preşedintele celui mai sărac, mai vulnerabil şi corupt stat din Europa) a generat aplauze din partea celorlalţi jurnalişti prezenţi la conferinţa de presă, Dodon a recurs la invective la adresa jurnaliştilor: „Anume reprezentanţii aşa numitei mass-media independente pe care o reprezentaţi au adus la guvernare politicieni corupţi care sunt acum în puşcărie. Anume dvs. aţi ridicat în slăvi guvernele pro-europene care au furat miliarde în Moldova”, a acuzat Dodon.

Capcana trilateralei cu Putin, evitată de UE

La întrevederea avută cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, preşedintele moldovean a insistat asupra trilateralei UE-Moldova-Rusia (promisă de Dodon la Moscova lui Vladimir Putin) în vederea eventualei modificări a Acordului de Liber Schimb între Moldova şi UE. Dodon a argumentat că astfel vrea să convingă Rusia să anuleze embargoul la importul produselor moldoveneşti. Această solicitare a preşedintelui moldovean a fost ignorată de oficialii europeni.