Siegfried Mureșan: UE vrea fapte, nu vorbe privind combaterea corupţiei şi anchetarea miliardului furat

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

În urmă cu trei săptămâni Comisia Europeană a decis să aloce Republicii Moldova 100 de milioane de euro asistenţă macrofinanciară, 40 de milioane şi, respectiv, 60 de milioane credit şi grant. Pentru a beneficia de bani, oficialii europeni ar putea solicita autorităţilor condiţii privind combaterea corupţiei, spălării banilor şi anchetarea fraudei bancare, anunţă deputatul european Siegfried Mureșan, membru în Delegația UE – Republica Moldova.

„Banii sunt gândiţi ca un ajutor pentru cetăţenii Republicii Moldova pentru nevoi de primă necesitate, care trebuie plătite de către autorităţi, de către guvern acum. Am luat această decizie de a aloca banii la nivelul Comisiei Europene. De vreme ce e vorba de fonduri europene, Comisia pentru Bugete va face o opinie. Este luată decizia că vom acorda banii Republicii Moldova, însă nu sunt decise încă condiţiile în care aceşti bani vor veni. Aceste condiţii vor trebui stabilite într-un memorandum de înţelegere între Uniunea Europeană şi Republica Moldova. Iar în cadrul procesului legislativ, în Parlamentul European eu voi solicita şi voi insista ca între condiţiile, care vor fi puse pentru ca aceşti bani să vină în Republica Moldova, să fie combaterea corupţiei, spălării banilor şi anchetarea fraudei bancare pe care o cunoaştem”, a anunţat Mureşan într-un interviu pentru Europa Liberă.

Potrivit acestuia, UE este dispusă să ajute în continuare cetăţenii Republicii Moldova, dar la schimb cu implementarea de către guvern a reformelor agreate în Acordul de Asociere.

„Fondurile, atât aceste 100 de milioane, cât şi alte fonduri care vin de la Uniunea Europeană, avem 746 de milioane alocate pentru şapte ani, între 2014 şi 2020, vor veni, dacă reformele din Acordul de Asociere sunt implementate. Şi anume, nu doar dacă legile sunt adoptate, ci dacă reformele, chiar dacă sunt implementate concret, reforma Procuraturii, la concret, independenţa procurorului. La momentul la care aceasta se face, se legiferează şi se întâmplă în practică, atunci fondurile vor veni. Deci, nu pe texte, nu pe vorbe, nu pe promisiuni, ci pe adoptarea reformelor, pe care, de altfel, de comun acord le-am agreat noi, Uniunea Europeană şi Republica Moldova”, mai spune deputatul european.

Conform statisticilor, în ultimii 7 ani UE a acordat Republicii Moldova peste 746 de milioane de euro.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...