Alexander Boris Johnson, născut la New York, figurează pe lista persoanelor care au renunţat la cetăţenia americană în cursul ultimului trimestru al anului 2016.

Născut la New York în 1964, fostul primar conservator al Londrei dispunea de un paşaport britanic şi altul american. Johnson şi-a anunţat încă în 2015 intenţia sa de a renunţa la cetăţenia americană. „Mă gândesc că voi face probabil această schimbare pentru că angajamentul meu a fost mereu, şi va fi mereu, către Regatul Unit”, a declarat atunci Johnson, cu ocazia unui voiaj în Statele Unite.

Acel anunţ a fost perceput ca ilustrarea unei ambiţii de a deveni într-o zi prim-ministru. Conform specialiştilor britanici, dubla cetăţenie nu îl împiedica tehnic să devină premier. Dar a păstra un paşaport american s-ar fi putut dovedi dificil de gestionat, în termeni de imagine publică, în momentul unei candidaturi la funcţia supremă, au indicat jurnalului apropiaţi ai lui Boris Johnson.

Anturajul său a relevat de asemenea că renunţarea la dubla cetăţenie i-ar permite primarului Londrei să nu mai plătească impozite în SUA, orice persoană cu cetăţenia americană, chiar trăind în străinătate, trebuind să-şi declare veniturile la administraţia fiscală americană.