Guvernarea nu-l ascultă pe Dodon: Biroul de legătură NATO la Chişinău va fi deschis în aprilie

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Biroul de legătură NATO la Chişinău va fi deschis în aprilie 2017, anunţă Guvernul, la o zi după ce președintele Igor Dodon s-a opus, la Bruxelles, pentru deschiderea acestuia.

Începând cu 26 decembrie 2016, a intrat în vigoare Acordul privind înfiinţarea unui Oficiu de Legătură NATO la Chişinău, iar procedura de acreditare se află în derulare.

Cartierul General al Alianței Nord-Atlantice a identificat deja persoana care va conduce Biroul de legătură la Chișinău. Este vorba de Kristina Baleisyte, originară din Lituania, anterior șef adjunct al Oficiului de legătură NATO din Georgia.

Restul personalului va fi civil, nu va include militari, aceasta fiind o misiune diplomatică.

„În cel mai apropiat timp urmează a fi identificat un sediu pentru Birou, iar în prima jumătate a trimestrului doi se preconizează deschiderea Oficiului”, anunță reprezentanții Guvernului.

Amintim că pe 29 noiembrie 2016, a fost semnat, la Bruxelles, Acordul privind înfiinţarea unui Oficiu de Legătură NATO la Chişinău.

De menționat că, șeful statului Igor Dodon a declarat într-o conferință de presă susținută marți la sediul NATO că deschiderea unui birou de legătură al NATO la Chișinău „va crea impedimente în privința negocierilor pe problema transnistreană” și demersul nu este „binevenit” pentru cetățenii Republicii Moldova. El le-a cerut oficialilor alianței să nu se grăbească în ce privește deschiderea acestui biroul de legătură.

Igor Dodon a avertizat că dacă biroul de legătură, față de care și-a exprimat mereu dezacordul, va fi deschis, așa cum s-a convenit, „vom reveni asupra acestui subiect și vom lua o decizie în interesul majorității cetățenilor din Republica Moldova”.

„Am venit cu propunerea și solicitarea de a nu ne grăbi cu deschiderea oficiului NATO la Chișinău, acest pas, la această etapă, va crea impedimente în Republica Moldova pe problema transnistreană. Dacă va fi luată decizia, întrucât acordurile au fost semnate, nu exclud să revenim asupra statutului acestui oficiu. Deschiderea nu e binevenită pentru cetățenii Republicii Moldova. Nu va majora și nu va asigura siguranța cetățenilor, mai mult seamănă cu o provocare la care s-au grăbit cei care se aflau la guvernare înaintea venirii mele în funcție”, a explicat Igor Dodon.

Gottemoeller a spus, în deschiderea conferinței, că Republica Moldova poate conta pe prietenia NATO și că alianța susține o Republică Moldova stabilă și neutră, subliniind că este important ca țara să continue reformele, în special întărirea sistemului juridic și combaterea corupției.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...