Mihai Ghimpu renunţă la candidatura lui Valeriu Munteanu!

Liderul Partidului Liberal Mihai Ghimpu a anunţat miercuri, 8 februarie, că renunţă la candidatura lui Valeriu Munteanu pentru funcţia de ministru al Apărării. Potrivit lui, formaţiunea pe care o conduce va identifica o altă persoană.

Aceasta pentru ca există riscul ca preşedintele Igor Dodon ar putea să semneze decretul de eliberare a lui Valeriu Munteanu de la Ministerul Mediului, dar ulterior să nu accepte numirea acestuia la Ministerul Apărării. Drept urmare, Valeriu Munteanu ar putea să rămână fără nicio funcţie.

“După ce Curtea Constituţională a emis hotărârea prin care a stipulat clar că preşedintele este obligat să numească ministrul înaintat de prim-ministru, o dată poate să întoarcă, ca la judecători, a doua oară este obligat. Dodon a spus că în niciun caz nu va numi şi a spus aşa: nu a mai rămas mult şi domnul Munteanu o să se întoarcă acasa, de unde a venit”, a menţionat Mihai Ghimpu la emisiunea „Moldova în direct” de la postul public de televiziune.

Liderul PL a presupus că prin această declaraţie preşedintele Igor Dodon a lăsat să se înţeleagă că va semna decretul de eliberare a ministrului Mediului, dar nu îl va semna pe cel înaintat de prim-ministrul de numire a lui Valeriu Munteanu în calitate de ministru al Apărării

“Atunci ce se întâmplă, Dodon va emite decretul de eliberare de la Mediu şi nu va semna decretul de numire la Apărare. Iată ce vrea Dodon, dar să-şi pună pofta-n cui. Aşa nu va fi. O să analizăm şi o să venim cu altă candidatură”, a adăugat Mihai Ghimpu.

Preşedintele PL a recunoscut că această chestiune încă nu a fost discutată în cadrul partidului.

Liderul Partidului Liberal Mihai Ghimpu a confirmat marţi,10 ianuarie, că formaţiunea sa îl va propune pe actualul ministru al Mediului Valeriu Munteanu îl locul lui Anatol Şalaru la conducerea Ministerului Apărării.

„Noi luptăm ca Valeriu Munteanu să ajungă ministru al Apărării”, a declarat atunci Mihai Ghimpu. Tot atunci, liderul liberalilor a spus că în cazul în care preşedintele Igor Dodon va refuza candidatura lui Valeriu Munteanu, atunci acela „îşi va lua rămas bun de la funcţia pe care o deţine”.

Precizăm: pe 12 decembrie Partidul Liberal i-a retras sprijinul politic Ministrului Apărării, Anatol Șalaru, în cadrul ședinței Biroului Politic al PL. Formațiunea l-a acuzat de faptul că încercat „să destrame” partidul.

Drept urmare, președintele Igor Dodon a anunţat marţi, 27 decembrie, că a semnat un decret prin care l-a demis pe ministrul Apărării, Anatol Şalaru. Anterior, Igor Dodon a declarat că la conducerea ministerului trebuie să vină un „profesionist și patriot”.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.