Rusia îl iubește pe Trump mai mult decât pe Putin?

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Presa rusă și-a pierdut capul din cauza noului președinte al SUA, scrie Frankfurter Rundschau, citând rezultatele monitorizării celor mai menționați politicieni de către mass media din Rusia.

Pentru prima dată în ultimii cinci ani, Vladimir Putin a fost împins de pe piedestalul pe care l-a deținut în calitate de cel mai menționat politician în mass-media rusă. Potrivit Interfax, în ianuarie, presa pro-Kremlin l-a menționat pe Trump de 202.000 ori, in timp ce pe Vladimir Putin – doar 147.700.

Politicianul de opoziție Alexei Melnikov observă ironic că un telespectator nesofisticat de talk-show-uri ruse ar putea crede că Rusia este la graniță cu Siria, Ucraina este o provincie a Rusiei, iar Donald Trump este președintele Federației Ruse.

„Rusia s-a îndrăgostit de Trump, spune publicaţia. El este considerat fratele spiritual al lui Putin, care înțelege adevărata măreție a Rusiei. Chiar și o publicaţie ponderată precum „Kommersant”, după convorbirea telefonică de 45 de minute între Trump și Putin a titrat: „Tandemul Vladimir Putin și Donald Trump devine noul factor de politică mondială”.

Statul rus încearcă să stingă toată această euforie, spune publicaţia germană. „Remarcile sale cu privire la necesitatea unui dialog normal între cele două țări dau naștere la o anumită speranță”, foarte precaut a descris situaţia din Rusia ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, potrivit revistei vieneze Profil. Dar Moscova nu a putut să nu observe că, după două săptămâni de la preluarea mandatului, Trump nu a transformat noua „frăție de arme” cu Rusia în proiectul central al președinției sale.

„Admiraţia faţă de Trump este o mare auto-amăgire”, susține analistul politic pro-Kremlin, Alexei Muhin. Trump urmărește interesele americane, nu pe cele rusești. „Dezamăgirea ne așteaptă foarte curând”, crede expertul. Colegul său, liberalul Lilia Șevțova, susţine că ruşii încă nu au realizat că Trump, cu sloganul său „America First”, va genera mai multe probleme Rusiei decât Obama.

„Și problemele au început deja, continuă ziarul. Astfel, Trump a anunțat că Iranul, cel mai apropiat aliat al Rusiei în conflictul sirian, este statul „terorist numărul 1”. Purtătorul de cuvânt prezidențial Peskov a reacţionat spunând doar laconic că Moscova nu este de acord cu această evaluare. Apoi, Kremlinul a aflat conținutul unui interviu al lui Trump pentru Fox News, în care moderatorul a spus despre Putin că este un „criminal”. „Criminali sunt mulți. Crezi că țara noastră este chiar atât de inocentă?”, a replicat Trump. Agenția rusă de știri RIANovosti a omis prima parte a răspunsului lui Trump.

De câteva săptămâni mass-media rusă cântă ode lui Trump, fiind convinsă că aceasta va da o lovitură devastatoare „incapabilei UE”. Prezentatorul principal al canalului de televiziune de stat „Rossia 1”, Dmitri Kiselev, a spus despre noul președinte american că este „terminatorul” Europei.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...