Oficiali ai autoproclamatei republici populare Doneţk (DNR), citaţi de agenţiile de presă ruse, au anunţat anterior, că miercuri "la ora locală 06:12 (03:12 GMT) a murit într-un atac terorist eroul DNR, comandantul batalionului 'Somalia', colonelul Mihail Tolstâh".

Potrivit informaţiilor preliminare, el a fost ucis într-o explozie, în timp ce se afla în biroul său, în centrul oraşului Doneţk.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a denunţat o "tentativă clară de destabilizare în Donbas", regiunea din estul Ucrainei, controlată în parte de către rebelii proruşi. ""Noi sperăm că cei care sunt spatele acestei crime nu vor reuşi să provoace o escaladare" a violenţei, a declarat el presei.

Lider militar mediatizat, 'Ghivi' a fost mai ales unul dintre comandanţii rebelilor care au luptat pe aeroportul din Doneţk, cucerit de separatişti în ianuarie 2015, după mai multe luni de lupte sângeroase.

În mai multe rânduri, el a fost filmat comiţând abuzuri asupra prizonierilor ucraineni, forţând un ofiţer să-şi mănânce epoleţii sau organizând o aşa-numită "paradă" la Doneţk pentru a expune prizonierii ucraineni populaţiei locale.

Moartea lui 'Ghivi' (36 de ani) intervine la câteva zile după confruntări violente între trupele ucrainene şi forţele separatiste în zona liniei frontului, în special în micul oraş Avdiivka, situat la aproximativ 10 km de Doneţk.

În decurs de o săptămâna, 27 de civili şi militari au fost ucişi la Avdiivka şi încă opt în altă parte pe linia frontului, în cel mai grav bilanţ de la instituirea, la sfârşitul lunii decembrie, a unui nou 'armistiţiu nelimitat".

În afară de "Ghivi", mai mulţi şefi de război separatişti au fost ucişi în circumstanţe neclare în ultimele luni.

Un înalt responsabil al poliţiei din alt teritoriu separatist din estul Ucrainei — autoproclamata "Republică populară Lugansk"-, Oleg Anaşcenko, a fost ucis sâmbăta trecută la Lugansk de o bombă amplasată în maşina sa.

În luna octombrie 2016, liderul militar separatist din Doneţk, Arseni Pavlov, cunoscut mai mult ca "Motorola", a murit împreună cu bodyguard-ul său în explozia unei bombe amplasate în liftul blocului în care locuia.

În 2015, liderii cazacilor Pavel Dremov şi Aleksandr Bednov, alias "Batman" — doi adversari ai autorităţilor separatiste — şi-au pierdut viaţa în două atentate separate: unul în explozia unei maşini capcană, celălalt într-o ambuscadă. Comandantul Aleksei Mozgovoi a fost ucis în 2015 într-o ambuscadă pe teritoriul controlat de rebeli, mai evocă AFP.

Deşi rebelii dau vina pe Kiev în toate aceste cazuri, presa ucraineană atribuie respectivele asasinate serviciilor secrete ruse, care "fac curăţenie" printre separatişti.