Ambasadorul Turciei: Relaţiile între Turcia și Republica Moldova vor fi aduse la nivel de parteneriat strategic/ INTERVIU

Pe data de 3 februarie se împlinesc 25 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre Turcia şi Republica Moldova. Cu acest prilej Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Turciei în Republica Moldovfa, Hulusi KILIÇ,  face unele bilanţuri, punctând unele repere ale cooperării bilaterale.

Domnule ambasador, în cei 25 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre Turcia şi Republica Moldova au fost efectuate 12 vizite oficiale şi de lucru ale preşedinţilor turci şi moldoveni la Chişinău şi respectivAnkara, mai multe vizite ale şefilor de guverne şi ale legislativelor. Au fost semnate 61 de acorduri bilaterale în diverse domenii. Dincolo de acestea, cum apreciaţi relaţiile dintre ţările noastre, care este perceperea cetăţenilor turci  despre Republica Moldova ?

Precum ați spus, anul acesta sărbătorim 25 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între țările noastre, însă trecutul nostru nu se limitează la 25 de ani. Cu poporul frățesc moldav avem o relație  bazată pe o istorie mult mai îndelungată. Acest an este unul important, în care se preconizează mai multe vizite. Turcia și Republica Moldova doresc să-și dezvolte relațiile în toate domeniile. Așadar, până acum au avut loc 12 vizite la nivel de președinți, s-au efectuat numeroase vizite reciproce la nivel de miniștri. Au fost semnate mai mult de 60 de acorduri de colaborare, însă noi considerăm că acestea nu sunt suficiente. Ne vom strădui să mărim această cifră și să organizăm mai multe vizite. De acum înainte relațiile noastre comercial-economice se vor intensifica. Noi lucrăm și vom continua să lucrăm în acest sens.

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan a acceptat invitația omologului său moldovean, Igor Dodon de a efectua o vizită în luna mai în Republica Moldova.  Ce mesaj ar conţine aceasta vizită, deocamdată prima la nivel de şef de stat preconizată în acest an ?

Da, prima vizită de importanță majoră în anul 2017 va fi vizita Președintelui Turicei care, probabil, va avea loc în luna mai. Este o vizită foarte semnificativă. Prima dată după 18 ani președintele Turciei va vizita Republica Moldova. Și vestea bună în acest context este că relațiile politice între Turcia și Republica Moldova  vor fi aduse la nivel de parteneriat strategic. Aceasta însemnă că relațiile noastre ating un statut foarte important. Noi semnăm acorduri de parteneriat strategic cu țările pe care le considerăm apropiate. De obicei, acestea sunt țări vecine sau cele relațiilor cu care acordăm o importanță deosebită. În timpul vizitei Președintelui urmează să fie semnate unele acorduri care sunt acum în elaborare. Spre exemplu, avem un acord in domeniul protecției sociale care urmează a fi semnat. La fel, este posibilă semnarea unui acord de colaborare în domeniul turismului. Noi am început lucrările în acest sens. Vom vedea cum va evolua situația. Însă vreau să accentuez că vizita domnului Președinte va spori dezvoltarea relațiilor bilaterale în toate domeniile. Este o vizită de stat și prezintă o importanță majora. Domnul președinte va fi acompaniat de miniștri. Deci, această vizită va aduce relațiile noastre la un nivel și mai important. În acest context, doresc să menționez că mi-am început misiunea de ambasador în Republica Moldova acum patru luni și jumătate. Misiunea într-o țară frățească este importantă. Mă simt mândru de faptul că mandatul meu a coincis cu împlinirea a 25 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice. Și mă consider norocos că am onoarea să pregătesc vizita domnului Președinte. Voi face tot posibilul pentru ca această vizită să fie una reușită.

V-aţi început misiunea de Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar la Republicii Turcia în Republica Moldova în luna octombrie 2016.  În această perioadă ce evenimente importante aţi reuşit să notaţi în agenda Dumneavoastră, menite sa extindă cooperarea turco-moldavă

Da, mi-am început misiunea la 15 septembrie. La data de 12 octombrie mi-am prezentat scrisoarea de acreditare fostului președinte și am început să lucrăm. Pe data de 5 noiembrie viceprim-ministrul Turciei a efectuat o vizită în Moldova. A participat la forumul de investiții din UTA Găgăuzia, unde s-a întâlnit și cu domnul Prim-ministru Pavel Filip și cu viceprim-ministrul,  ministru al Economiei domnul Octavian Calmâc. În luna decembrie la Ankara a avut loc a 8-a ședință a Comisiei Economice Mixte. Și la această ședință a participat domnul Viceprim-ministru,  ministru al Economiei domnul Octavian Calmâc. Domnul Calmîc a fost primit la Ankara de către domnul Președinte și Prim-ministrul. S-a desfășurat o ședință foarte reușită după care în or. Istanbul a avut loc forumul oamenilor de afaceri din Moldova și Turcia. Aceste 2 vizite importante în scurt timp vor contribui considerabil la dezvoltarea relațiilor bilaterale. Precum am spus anterior, vizita domnului Președinte și cea a domnului Prim-ministru, la sfârșit de an, precum și vizita Președintelui Parlamentului moldovenesc, domnul Andrian Candu în Turcia sunt foarte importante și vor contribui la dezvoltarea relațiilor noastre. 2017 va fi anul Turciei și Moldovei.

Care sunt cele mai de succes proiecte economice comune turco-moldave ?  Investitorii turci care au afaceri în Republica Moldova sunt mulţumiţi de climatul investiţional din ţara noastră ?

Consider că un proiect important în domeniul economic este Comisia Economică Mixtă. Ea coordonează relațiile noastre în domeniile economiei, culturii și al educației. Însă, importanța majoră o prezintă Acordul de Liber Schimb între Turcia și RM. Importanța acestuia se datorează faptului că este unicul acord de liber schimb semnat de RM în context bilateral. RM are acorduri cu alte grupuri de țări, precum UE, însă acestea nu sunt bilaterale. Astfel, Acordul de Liber Schimb este cel mai important acord semnat între Turcia și Moldova. În baza acestuia, relațiile comercial-economice se vor dezvolta și mai mult, ceea ce va crea noi posibilități pentru țările noastre. Precum cunoașteți, acest acord a intrat în vigoare pe data de 1 noiembrie 2016.

Aşa este, la 1 noiembrie a intrat în vigoare Acordul de Comerţ Liber între Republica Moldova şi Turcia. Care sunt prevederile acestui acord şi cât de repede ar putea fi sesizat impactul benefic asupra schimburilor comercial-economice ? 

În continuare la ceea ce am spus anterior, doresc să adaug că, în baza negocierilor, în Acordul de Liber Schimb au fost luate în considerare interesele ambelor țări precum și situația piețelor. Nu este adevărat că produsele turcești vor abunda piața Moldovei, căci acordul a fost semnat ținându-se cont și de piața Moldovei. În timp ce produsele industriale moldovenești intră în Turcia fără taxe vamale, produsele industriale turcești vor putea intra liber pe piața Moldovei peste 3 sau 5 ani, taxele fiind anulate treptat. Aceleași temeri au existat și cu doi ani în urmă, când a fost semnat Acordul de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător între RM și UE. Și atunci se spunea că produsele europene vor abunda piața, ceea ce nu s-a adeverit. Volumul exportului moldovenesc către țările europene a crescut cu 13%. De asemenea, a crescut și calitatea produselor moldovenești. Acordul de Liber Schimb semnat între Turcia și RM va contribui și la creșterea volumului de comerț bilateral. Vom putea sesiza aceasta mai bine în anul viitor când situația se va reflecta pe import și export. În scurt timp vor veni investitori turci care vor investi în RM și vor crea noi locuri de muncă. Considerăm că acest acord este echilibrat și ține cont de interesele ambelor țări. Niciuna din părți nu va avea de suferit. Noi suntem două țări frățești și nu tindem să dăunăm unii altora, ci dorim doar să dezvoltăm relațiile. În acest context, Acordul de Liber Schimb este o temelie în cadrul relațiilor moldo-turce. De aceea ne bucură faptul că acordul a intrat în vigoare. Mai mult, mă simt mândru de faptul că acordul a intrat în vigoare imediat după ce mi-am început misiunea. Consider aceasta o șansă care îmi dă puteri.

Conform datelor statistice, în primele luni ale anului 2016 volumul schimburilor comercial economice dintre Turcia şi Republica Moldova au fost în descreştere. Ce factori au contribuit la aceasta  ?

Da, este adevărat ceea ce arată statistica și aceasta se explică prin două motive, unul din care este că Turcia importă din Moldova produse agricole: semințe oleaginoase, ulei de floarea soarelui și atunci când are loc o scădere în producerea agricolă în Moldova  aceasta se reflectă negativ și asupra exportului în Turcia. A doua cauză este că Moldova exportă o parte considerabilă a produselor către statele UE. Deci, acestea sunt cauzele scăderii, dar cred că și ele cu timpul vor fi eliminate, fiind creat astfel un echilibru comercial.

Turcia şi Republica Moldova fac parte din mai multe organizaţii regionale, dar puţin se cunoaşte despre cooperarea pe această dimensiune, iar rezultatele nu sunt atât de vizibile. Aceasta se înmplă din cauza instabilităţii din regiune sau fiecare ţară îşi identifică partenerii cei mai atractivi ?  

Turcia și Moldova au o cooperare strânsă în cadrul organizațiilor internaționale. Pot să declar aceasta cu fermitate. Spre exemplu, reprezentanții permanenți ai ambelor țari la OSCE au o cooperare destul de reușită. Noi susținem întotdeauna că suntem pentru integritatea teritorială și suveranitatea Moldovei. Susținem formatul „5+2„ în cadrul reglementării Transnistrene. Acceptăm și sprijinim atitudinea adoptată de Moldova în acest sens. De asemenea, colaborăm foarte bine în cadrul ONU. Ambele țări contribuie la această colaborare. Și în cadrul Organizației de Cooperare Economică la Marea Neagră prezentăm opinii similare. Până nu demult funcția de Secretar General al acestei organizații a fost exercitată de fostul Ministru de Educație al Moldovei, Victor Țvircun. Noi suntem întotdeauna gata de colaborare, și aceasta colaborare între două țări progresează. În contextul reglementării conflictelor există niște grupuri de țări precum formatul 5+2 pentru reglementarea Transnistreană în cadrul OSCE. Aceasta denotă sprijinul nostru pentru Moldova.

Proiectele umanitare, dezvoltarea infrastructurii în UTA Gagauz Yeri cu sprijinul Turciei au început să fie implementate pe timpul preşedinţiei lui Suleyman Demirel, care într-un fel, era ataşat  sufelteşte de găgăuzii din Republica Moldova. Această deschidere a fost şi pentru găgăuzii care locuiesc în alte ţări ?

Pentru Turcia Moldova este un întreg, iar Găgăuzia este o parte a Moldovei. Implementând proiecte umanitare, TIKA acordă ajutor întregii Moldove. Agenția Turcă de Cooperare şi Coordonare  a făcut multe investiții atât în Moldova cât și în alte țări. Turcia în ziua de azi ocupă primul loc printre țările care acordă ajutor umanitar. Eu anterior am fost Director General pentru cooperare cu țările africane. Exercitând această funcție am efectuat multe vizite în Africa și am văzut că aceste ajutoare se fac gratuit. De exemplu, și faptul că noi astăzi adăpostim mai bine de 3 milioane de refugiați sirieni de asemenea denotă atitudinea noastră în acest sens. Precum am spus, Găgăuzia este o parte integrală a Moldovei, între noi există o afinitate lingvistică, culturală  și o legătură de sânge. Însă acesta este un factor pozitiv în contextul relațiilor moldo-turce. Găgăuzia este o punte de prietenie între două țări și reprezintă o valoarea adăugată pentru relațiile dintre acestea. Așadar, noi vom continua să acordăm ajutor și RM, și Găgăuziei. Dezvoltarea UTA Găgăuzia în cadrul legislației interne însemnă în același timp și dezvoltarea Moldovei, iar ajutorul acordat Găgăuziei se consideră un ajutor pentru întreagă Moldova. Aceasta este opinia noastră, cu atât mai mult, noi apreciem și susținem relațiile bune pozitive ale noului Bașkan, Irina Vlah, cu puterea centrală. Există un dialog foarte pozitiv între două părți și sperăm că acest dialog va continua. Odată cu adoptarea proiectelor de lege care în prezent sunt pe lista de așteptare la parlament, statutul autonom al Găgăuziei va deveni funcțional. Deci, noi susținem relațiile bune care se mențin între guvernul Moldovei și Comitetul Executiv al Găgăuziei.

Turcia a fost printre primele destinaţii ale moldovenilor care au plecat la  muncă peste hotare la începutul anilor 90. Ce  imagine au făcut aceştia ţării noastre în Turcia ?

Și turcii cu 60 de ani în urma plecau în Europa să lucreze. Turcii și Moldovenii sunt două popoare nobile, căci este foarte firesc să pleci oriunde pentru a-ți câștiga pâinea. Vă spun cu toată deschiderea că nu îi deosebim pe moldoveni de noi. Îi cunoaștem ca o națiune nobilă, și cultivată, de aceea creează o impresie foarte bună în Turcia. Niciodată nu sunt tratați diferit, lucrează la fel ca și cetățenii turci, ceea ce ne bucură mult.

Ce urmează după aceşti 25 de ani de relaţii bilaterale ?

Precum am spus anterior, pentru dezvoltarea și consolidarea relațiilor moldo-turce, va fi semnat acordul de parteneriat strategic. În acest context, va fi organizată o ședință a Cabinetului de miniștri ce participarea Prim-ministrului Turciei. Vizitele reciproce vor avea loc mai des. Noi deja purtăm negocieri în toate domeniile, consultările politice continuă. Agenții economici turci fac investiții în Moldova și noi îi susținem în acest sens. Turcia și Moldova, ca două țări frățești, își dezvoltă cooperarea în contextul conjuncturii mondiale. Eu personal consider așa: nu contează că Moldova este o țară mică, căci și diamantul este mic. De aceea Moldova valorează mut pentru noi. Să luăm ca exemplu Elveția, cu toate că e mică, este una din cele mai importate țări ale Europei. Așadar, poziția strategică a Moldovei este foarte importantă. Noi avem o istorie comună, o cooperare de 25 de ani, rezultat al acestei istorii și un nivel de relații care ne dă mai multă speranță pentru viitor  și, de aceea, trebuie să lucrăm mai mult.

Dacă ne întrebăm, ne-am realizat sau nu potențialul, răspunsul ar fi nu! Nu l-am realizat. Avem un potențial mult mai vast și ne vom strădui să-l realizăm, să ne dezvoltăm relațiile comercial-economice și vom deveni un exemplu de cooperare în regiune. Suntem 2 țări care trăiesc în pace și nu au nici o problemă, ceea ce este un factor foarte important.

Anatol CACIUC

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.