Actualitate

Aproximativ 40% din cazurile de deces în urma cancerului ar putea fi evitate, medic

„Pentru doamnele care au peste 40 de ani este important să facă mamografii”, a menționat Luminiţa Suveică, în cadrul mesei rotunde „Situaţia epidemiologică prin tumori maligne în localităţile municipiului Chişinău”.

Medicul îndeamnă populația să vină la control profilactic cel puţin o dată pe an, spunând că, descoperit în faze inițiale, cancerul poate fi tratat. Printre cauzele care duc la cancer medicul enumeră alimentația nesănătoasă, modul nesănătos de viaţă şi fumatul.

Mihail Palanciuc, medic şef-adjunct al Centrului de Sănătate Publică din municipiul Chişinău, a remarcat că mortalitatea din cauze cardiace este pe primul loc, iar cauzele oncologice sunt pe locul doi. Comparativ cu începutul secolului XX, primele două cauze de deces din Moldova erau pneumonia şi tuberculoza.

În cadrul mesei rotunde, medicii din municipiul Chişinău au discutat despre rolul medicinei de familie în depistarea precoce a tumorilor maligne, despre factorii de risc din Republica Moldova şi despre procedurile de monitorizare, evaluare şi raportare în implementarea Programului de Control al Cancerului pentru anii 2016-2025.

În Republica Moldova, 48 de mii de oameni trăiesc cu diagnosticul de cancer, iar peste șase mii de persoane care au această maladie decedează anual.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *