În concret, inculpaţilor le este imputată complicitatea la spălarea banilor în proporţii deosebit de mari şi pronunţarea cu bună-ştiinţă a unei hotărâri contrare legii, soldată cu urmări grave. 

În privinţa inculpaţilor sunt aplicate măsuri preventive sub formă de arest preventiv, arest la domiciliu şi liberarea provizorie sub control judiciar.
Potrivit materialelor urmăririi penale, învinuiţii ar fi fost parte a unei scheme criminale care a permis spălarea, prin sistemul bancar din Republica Moldova, a circa 20 de miliarde de dolari, proveniţi din Federaţia Rusă.

Totodată, două persoane - un judecător şi un executor judecătoresc - au fost anunţaţi în căutare internaţională, pe numele lor fiind emis mandat de arestare, deoarece se ascund de organul de urmărire penală. În cazul unei altei persoane - un judecător - urmărirea penală urmează a fi încetată şi cauza penală clasată în legătură cu decesul acestuia.

Pentru aceste infracţiuni, legislaţia prevede până la 10 ani închisoare cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate de până la 5 ani. 

În perioada 2010-2014 organizaţii criminale şi politicieni corupţi din Rusia au transferat 20 de miliarde de dolari din fonduri murdare în cadrul unui circuit global de spălare de bani. În schemă a fost implicat un văr de-al lui Vladimir Putin, ofiţeri FSB, firme ruseşti, companii off-shore şi interpuşi sau aşa-zişi agenţi proxy. Procesul a fost „legalizat” prin sistemul judecătoresc din Republica Moldova, despre care experţii spun că este controlat de oligarhul Vladimir Plahotniuc. Ulterior, banii spălaţi au fost răspândiţi în toată Europa.

Ulterior, Ministerul rus de Interne a făcut publică lista băncilor implicate în schema de spălare de bani prin sistemul judecătoresc din Republica Moldova, cunoscută drept cea mai mare operaţiune de spălare de bani din Europa de Est. Este vorba despre 19 bănci şi organizaţii de creditare, unele din care au rămas deja fără licenţă, iar altele continuă să activeze.

Printre băncile ruseşti implicate, dar care sunt active, se numără Mosoblbank, Baltika, Sovetskii, Morskoi, Tempbank, Strateghia, Okskii, Smart-Bank, Kreditinvest. Au rămas fără licenţă Rosiiskii Kredit, Transportnîi, Zapadnîi, Mast-Bank, Antal, Ruskii Zemelinîi Bank, Taurus, Rubliovskii, Evropeiskii Express, Interkapitalbank.

Amintim că liderul Platformei Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, a dezvăluit spălările de miliarde prin justiţia moldovenească încă în 2013. În 2014, Andrei Năstase a publicat un memoriu privind spălări de zeci de miliarde de dolari şi atacuri raider realizate prin sistemul judecătoresc din Republica Moldova. Mai mult, liderul Platformei DA a cerut investigarea de urgenţă a faptelor de către instituţiile internaţionale abilitate şi sancţionarea judecătorilor, a capilor instituţiilor complicitare şi a celor în interesul cărora au fost săvârşite atacurile raider şi spălările de zeci de miliarde de dolari.