Liderul opoziţiei ruse Alexei Navalnîi, găsit vinovat de deturnare de fonduri

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Un judecător rus a decis miercuri că juristul şi activistul rus Alexei Navalnîi se face vinovat de deturnare de fonduri, scriu Interfax, Reuters şi AFP.

Decizia tribunalului din oraşul Kirov îl împiedică pe Navalnîi să candideze anul viitor la preşedinţia Federaţiei Ruse, conform unui avocat al politicianului, citat de Interfax.

Opozantul rus a fost acuzat de organizarea, în 2009, a unei deturnări de fonduri în valoare de circa 400.000 de euro în detrimentul Societăţii publice de exploatare forestieră, pe vremea când era consultant al guvernatorului liberal al regiunii Kirov, la 900 km est de Moscova, potrivit Agerpres.

Aleksei Navalnîi a fost condamnat în 2013 la cinci ani de închisoare în acest dosar, dar în februarie 2015 Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) a decis că această sentinţă a fost una „arbitrară”, estimând că există „puternice temeri” că procesele împotriva acuzaţilor şi condamnarea acestora să fie ‘de natură politică’.

Citeşte şi: CEDO condamnă Rusia pentru privarea arbitrară de libertate a opozantului Aleksei Navalnîi

Curtea Supremă a Federaţiei Ruse a anulat apoi această condamnare, însă a reînnoit cazul în primă instanţă.

Parchetul a cerut cinci ani de închisoare cu suspendare în acest nou proces, pe care Navalnîi îl denunţă ca fiind menit să-l împiedice să participe la alegerile prezidenţiale din 2018, pentru care el şi-a anunţat candidatura.

În alegerile municipale din Moscova, în octombrie 2013, Aleksei Navalnîi a obţinut onorabilul rezultat de 27,2%, impunându-se în ultimii ani drept opozantul numărul unu în faţa lui Vladimir Putin.

Navalnîi a fost de mai multe ori închis şi apoi eliberat sau plasat în arest la domiciliu, în general pentru participare la reuniuni neautorizate.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...