Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   (doc) Opinie juridică: Interpretarea de…

(doc) Opinie juridică: Interpretarea de către Ministerul Justiției a legii cu privire la la protecția datelor cu caracter personal este eronată

Asociația „Promo Lex” vine cu o opinie juridică cu privire la excluderea de pe pagina Portalului Național al Instanțelor de Judecată a unor informații despre cauzele aflate în procedură. Juriștii susțin că „Ministerul Justiției și Agenția de Administrare a Instanțelor de Judecată interpretează extensiv prevederile Legii nr. 133 cu privire la protecția datelor cu caracter personal, iar referințele făcute la situația că, publicarea numelui și prenumelui ar încălca drepturile persoanelor implicate în procesul de efectuare a Justiției sunt eronate”.

„Odată cu acțiunea de mentenanță, a fost încetată posibilitatea de a identifica prin intermediul motorului de căutare a portalului informație cu privire la ședințe, hotărârile instanței, încheierile instanței în baza numelui și prenumelui persoanei fizice sau denumirii persoanei juridice. La 3 februarie 2016, pe pagina Ministerului Justiției a fost publicat un comunicat de presă, prin care instituția publică comunică că în ultima perioadă tot mai mulți cetățeni ar fi adresat obiecții privind încălcarea drepturilor legale prin publicarea numelor acestora pe portalul instanțelor de judecată, fără a face trimitere însă la un număr concret de plângeri sau tendințe. Potrivit Ministerului Justiției,  cetățenii ar fi invocat prevederile Legii cu privire la protecția datelor cu caracter personal care, în opinia acestora, le sunt încălcate atunci când numele lor, sunt publicate în calitate de justițiabili, în documentele publicate pe portalul instanțelor de judecată. Ministerul Justiției sugerează că la necesitate, căutarea acestora va putea fi realizată în dependență de numărul dosarului atribuit în instanță şi procedura de examinare. Compartimentul nu permite căutarea în dependență de numele şi prenumele părţilor în proces, în scopul asigurării protecției datelor cu caracter personal”, anunță Promo-Lex.

Asociația Promo-LEX consideră că Ministerul Justiției și Agenția de Administrare a Instanțelor de Judecată interpretează extensiv prevederile Legii nr. 133 cu privire la protecția datelor cu caracter personal, iar referințele făcute la situația că, publicarea numelui și prenumelui ar încălca drepturile persoanelor implicate în procesul de efectuare a Justiției sunt eronate.

În general, nu există temeiuri legale pentru a nu publica pe paginile web ale instanțelor de judecată informații care ar conține numele, prenumele persoanelor implicate în procesul de efectuare a actului de Justiție. În acest sens, Codul de Procedură Penală (art. 18), Codul de Procedură Civilă (art. 23), Legea privind organizarea judecătorească, punctul 9 al Regulamentul privind modul de publicare a hotărârilor judecătorești pe portalul unic al instanțelor judecătorești stabilește principiul publicității procedurilor”, explică aceștia.

Vedeți mai jos textul integral al opiniei juridice elaborate de Promo-LEX.


DOC: Opinie juridică cu privire la excluderea de pe pagina Portalului Național al Instanțelor de Judecată a unor informații despre cauzele aflate în procedură


Îngrădirea accesului la informații pe portalul instanțelor de judecată a fost discutată la ședința de marți a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Mihai Poalelungi, președintele Curții Supreme de Justiție s-a declarat împotriva prevederilor implementate de Ministerul Justiției și Agenția de Administrare a Instanțelor Judecătorești.

Citiți și: Încă o lovitură pentru accesul la informație? Portalul instanțelor a exclus căutarea unui dosar după numele inculpatului

CSM reacționează după ce ZdG a atenționat că pe portalul instanțelor de judecată este restricționat accesul la dosare

Portalul instanțelor a exclus căutarea unui dosar după numele inculpatului pentru a PROTEJA datele cu caracter personal