Plahotniuc profită de vizita lui Dodon la Bruxelles pentru a o face pe apărătorul „integrării europene”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

La fel ca după vizita președintelui Igor Dodon la Moscova, oligarhul Vladimir Plahotniuc profită și de deplasarea acestuia la Bruxelles pentru a o face pe apărătorul „integrării europene”.

Partidul Democrat, condus de oligarh, nici măcar nu a așteptat finalizarea vizitei lui Dodon la Bruxelles, emițând încă de marți un comunicat de presă prin care condamnă acțiunile președintelui în capitala Uniunii Europene.

Amintim că acum 3 săptămâni, când Dodon se afla la Moscova, Plahotniuc a emis un comentariu pe Facebook chiar în timp ce Dodon se afla într-o conferință de presă cu Putin. El spunea și atunci că „Moldova are un singur vector extern, cel european”.

De altfel, Plahotniuc s-a mai erijat încă o dată în apărătorul Uniunii Europene și la 24 ianuarie, după o conferință de presă în format larg a lui Dodon, în care acesta spusese că va anula acordul de asociere.

Plahotniuc pregătește un document de „reconfirmare a angajamentelor” externe

„Constatăm că vizita șefului statului s-a transformat în una de partid, în care președintele Igor Dodon a prezentat mai degrabă mesajul PSRM și proiectele politice ale acestui partid. Șeful statului nu a acționat ca un președinte al tuturor moldovenilor, acesta a neglijat dorința majorității cetățenilor, care au votat în ultimele alegeri parlamentare pentru continuarea parcursului european al Republicii Moldova, dar și pentru implementarea Acordului de Asociere cu UE”, se arată într-un comunicat al PDM emis în timp ce Dodon se afla la Bruxelles.

În comunicat se mai arată că „PDM condamnă modul în care Republica Moldova a fost reprezentată la Bruxelles de președintele Igor Dodon”.

„Pentru a elimina posibilele confuzii generate de ultimele acțiuni ale președintelui Igor Dodon privind politica externă a Republicii Moldova, PDM a pregătit deja un document de reconfirmare a celor mai importante angajamente din strategia de dezvoltare a țării, inclusiv în ceea ce privește parteneriatele noastre externe, cum ar fi Acordul de Asociere cu UE sau programul cu FMI. Acest document urmează sa fie prezentat în cadrul Coaliției, apoi dezbătut și aprobat în prima ședință în plen a Parlamentului din acest an”, se mai arată în comunicat publicat de Plahotniuc pe pagina sa de Facebook.

Un joc care convine perfect și lui Plahotniuc și lui Dodon

Astfel, se continuă retorica lui Plahotniuc și Dodon, demarată încă după inaugurarea socialistului în funcția de președinte. În timp ce Dodon amenință peste tot că va anula Acordul de Asociere sau că se opune deschiderii unui birou NATO la Chișinău, oligarhul Plahotniuc iese foarte rapid cu declarații în care își asumă rolul de principal „proeuropean” în Moldova.

Asta chiar dacă în campania electorală pentru alegerile prezidențiale, atât PDM-ul condus de către Plahotniuc cât și holdingul media finanțat de oligarh l-a favorizat clar pe Dodon în detrimentul contracandidatei sale Maia Sandu.

Mai mult analiști, dar și lideri ai opoziției, susțin că acest război indirect al declarațiilor este perfect convenabil atât pentru Dodon cât și pentru Plahotniuc.

Astfel, subiecte mult mai importante precum recuperarea banilor jefuiți din sistemul bancar, schemele de corupție din companiile de stat sau problemele din justiție sunt trecute pe plan secund.

Totodată, Dodon evită tot mai mult să vorbească despre Plahotniuc, limitându-se la termeni gen „oligarhi” sau „guvernare”, asta chiar dacă în timpul protestelor din 2015/2016 spunea că actualul șef al PDM este principala problemă a Republicii Moldova.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...