De ce are Trump o problemă comercială cu China, Germania și Mexic

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Peste jumătate din deficitul comercial al Statelor Unite este în relație cu China, iar acesta împreună cu cel față de Germania și Mexic prezintă 94% din total.

Deficitul balanței comerciale a SUA a înregistrat o scădere peste așteptări în luna decembrie 2016, dar cu toate acestea pe ansamblul anului trecut a urcat până la 502,25 miliarde de dolari, în creștere cu 0,4% comparativ cu 2015 și totodată cea mai ridicată valoare din ultimii patru ani, a anunțat marți Departamentul american al Comerțului, informează AFP.

Raportat la Produsul Intern Brut al SUA, deficitul balanței comerciale a coborât până la 2,7% din PIB în 2016, față de 2,8% din PIB în 2015, a precizat Departamentul american al Comerțului, potrivit Agerpres.

În schimb, în luna decembrie 2016 deficitul balanței comerciale a SUA a scăzut cu 3,2% comparativ cu luna noiembrie până la 44,26 miliarde de dolari, prima scădere după două luni consecutive de creștere, în condițiile în care exporturile au crescut mai mult decât importurile. Cifra anunțată de Departamentul american al Comerțului i-a luat prin suprindere pe analiști care se așteptau la un deficit comercial de 44,7 miliarde de dolari în ultima lună a anului trecut.

Cu toate acestea, pe ansamblul anului 2016 deficitul balanței comerciale s-a agravat comparativ cu 2015 în principal ca urmare a scăderii exporturilor cu 2,3% până la 2.209 miliarde de dolari, în timp ce importurile au scăzut doar cu 1,8% până la 2.711 miliarde de dolari.

Care sunt țările față de care SUA are deficit

De departe, cel mai mare deficit al balanței comerciale a SUA se înregistrează în relația cu China, 347 miliarde de dolari în 2016, chiar dacă este vorba de o scădere de 5,4% comparativ cu 2015. Acest dezechilibru ar putea oferi noi argumente administrației Trump care acuză Beijingul de practici comerciale incorecte și amenință cu represalii. De asemenea, în pofida unei scăderi comparativ cu 2015, deficitul balanței comerciale a SUA în relația cu Uniunea Europeană a rămas la o valoare semnificativă în 2016 (146,3 miliarde de dolari), cea mai mare parte reprezentând-o deficitul în relația cu Germania (64,9 miliarde de dolari).

În plus, în 2016 a crescut deficitul balanței comerciale a SUA pe relația cu Mexicul (avans de 4,1% în ritm anual până la 62,3 miliarde de dolari), această țară fiind ținta privilegiată a președintelui Trump care amenință că va introduce taxe vamale pentru produsele care vin din Mexic pentru a plăti construcția unui zid la frontiera celor două țări.

Aceste date brute nu țin însă cont de schimburile de servicii, capitol la care SUA realizează în mod tradițional un excedent, în 2016 acest excedent fiind de 247,8 miliarde de dolari.

SUA au înregistrat deficite anuale ale balanței comerciale în ultimele patru decenii. Președintele Donald Trump a promis că va modifica politica comercială a SUA, începând cu retragerea din Parteneriatul Trans-Pacific. De asemenea, Trump vrea să renegocieze Acordul Nord-American de Comerț Liber (NAFTA), semnat în 1994 de SUA, Canada și Mexic. Economiștii avertizează însă că politicile protecționiste urmate de administrația Trump pun în pericol economia americană.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...