Hackeri români, condamnați la 110 ani de închisoare!

Tribunalul Bucureşti i-a condamnat pe membrii unei reţele tranfrontaliere de falsificatori de carduri la pedepse ce totalizează 110 ani de închisoare, un record în materie penală. De asemenea, instanţai i-a obligat să restituie peste 650.000 de euro către bănci din toată lumea, ce fuseseră prejudiciate, scrie Adevărul.

O reţea de hackeri români formată din 25 de persoane a pus pe jar autorităţile din 14 ţări din întreaga lume, după ce aceştia au confecţionat aparatură de skimming, pe care au folosit-o la diferite terminale ATM sau POS-uri din Germania, Spania, Elveţia, Portugalia, Franţa, Anglia, Ecuador, Columbia şi Austria.

Datele obţinute astfel erau folosite pentru falsificarea unor carduri, utilizate ulterior pentru retragerea unor sume substanţiale de bani, pe teritoriile Republicii Dominicane, S.U.A., Japoniei, Iordaniei şi Nepalului.

Pe 2 februarie, Tribunalul București i-a condamnat în primă instanță pe protagoniștii dosarului amintit la pedepse ce totalizează 110 ani de închisoare, sancțiunile penale pornind de la 8 ani și ajungând până la 12 ani de închisoare.

Valoarea prejudiciului cauzat fusese estimată inițial de procurorii DIICOT la 2.000.000 euro, dar judecătorii au decis ca hackerii să restituie băncilor suma totală de 650.000 de euro, instituind sechestru pe mașinile și locuințele infractorilor până la recuperarea pagubei.

Decizia nu este definitivă, putând fi atacată cu apel la instanța superioară.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.