Irlanda este foarte aproape de a deveni prima ţară din lume care va opri orice finanţare pentru combustibilii fosili, în contextul poluării şi schimbărilor climatice, relatează Science Alert.

Deputatul Thomas Pringle, care a propus acest proiect, menţionează că „principiul de finanţare etică este un simbol pentru aceste corporaţii că manipularea lor continuă în privinţa ştiinţelor climatice, negarea existenţei schimbărilor climatice şi lobby-urile controversate ale politicienilor de pe mapamond nu mai pot fi tolerate”.

Momentan, proiectul trebuie semnat pentru a deveni lege. Dacă trece, investiţiile statului pentru companiile din acest sector industrial vor fi eliminate complet în următorii cinci ani.

Pe scurt, banii publici nu vor mai merge către corporaţii precum Exxon şi investiţiile statului pentru industria combustibililor fosili va fi blocată.

Proiecte asemănătoare au existat şi în alte ţări, dar acestea nu presupuneau eliminarea totală a investiţiilor. Spre exemplu, în 2015, Norvegia a decis să reducă investiţiile pentru cărbune, scăzând finanţările cu 7,4 miliarde de euro.