Putin a promulgat legea care permite violența în familie în Rusia

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Președintele rus Vladimir Putin a promulgat marți controversata lege privind dezincriminarea violențelor domestice, ceea ce reduce opțiunile juridice de care dispun victimele, dar și pedepsele împotriva agresorilor, informează AFP.

Adoptată la sfârșitul lunii ianuarie de majoritatea covârșitoare a deputaților și votată la începutul lunii februarie și de senatori, legea diminuează pedepsele pentru violențele comise în sânul familiei, comutând cei doi ani de închisoare prevăzuți până acum în simplă amendă, cu excepția cazurilor de violențe grave sau de recidivă.

Deputații conservatori care au inițiat acest text l-au prezentat ca având ca scop să corecteze o ‘anomalie’ din legislația rusă: faptul că autorii de violențe domestice sunt urmăriți penal, în timp ce violențele comise în afara cercului familial sunt sancționate pe baza dreptului civil.

Însă această lege a stârnit numeroase critici din partea activiștilor ruși pentru drepturile omului, care consideră că ea subminează lupta împotriva violențelor domestice, și a provocat o dezbatere la nivel național în Rusia.

Conform agenției naționale de statistică, 49.579 de cazuri de violență domestică au fost înregistrate în 2015, dintre care 35.899 au implicat violențe împotriva unei femei.

Aproximativ 7.500 de femei au murit din cauza loviturilor soțului în 2015, susține asociația ANNA, care ajută femeile victime ale violențelor.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...