PDM condamnă modul în care Republica Moldova a fost reprezentată la Bruxelles de președintele Igor Dodon

PDM condamnă modul în care Republica Moldova a fost reprezentată la Bruxelles de președintele Igor Dodon. Vizita șefului statului s-a transformat în una de partid, în care președintele Igor Dodon a prezentat mai degrabă mesajul PSRM și proiectele politice ale acestui partid, se arată într-un comunicat al formaţiunii.

Potrivit democraţilor, şeful statului nu a acționat ca un președinte al tuturor moldovenilor, acesta a neglijat dorința majorității cetățenilor, care au votat în ultimele alegeri parlamentare pentru continuarea parcursului european al Republicii Moldova, dar și pentru implementarea Acordului de Asociere cu UE.

Declarațiile pe care le-a făcut acolo sunt total diferite de ceea ce prevede strategia de politică externă promovată de Guvernul Republicii Moldova și majoritatea parlamentară, ele contravin interesului țării și al cetățenilor noștri, se mai arată în comunicatul formaţiunii.

PDM precizează că a pregătit un document de reconfirmare a celor mai importante angajamente din strategia de dezvoltare a țării, inclusiv în ceea ce privește parteneriatele noastre externe, cum ar fi Acordul de Asociere cu UE sau programul cu FMI. Acest document urmează sa fie prezentat în cadrul Coaliției, apoi dezbătut și aprobat în prima ședință în plen a Parlamentului din acest an.

“Considerăm că Republica Moldova trebuie să iasă cât mai rapid din această dezbatere dintre pro europeni și pro ruși, provocarea noastră este acum să arătăm ce putem face fiecare pentru țară, astfel încât să folosim eficient asistența externă pe care o primim, indiferent de unde vine ea. Moldova va fi europeană prin modul în care se va moderniza.

Va avea relații mai bune de cooperare cu Federația Rusă prin modul în care vor fi găsite soluții pentru cetățenii noștri aflați acolo, dar și prin capacitatea comună de rezolvare a problemelor care blochează parțial cooperarea noastră economică. Așadar, în viziunea noastră politica externă nu trebuie să se limiteze la declarații tari, ci să promoveze o cooperare eficientă cu partenerii de dezvoltare, din care să obținem maxim de beneficii pentru moldoven”,se mai arată în comunicatul formaţiunii.

Președintele Igor Dodon, care se află într-o vizită oficială la Bruxelles, a declarat că dacă în rezultatul alegerilor parlamentare ordinare sau anticipate, ori în cadrul unui eventual referendum se va decide că Acordul de Asociere cu UE trebuie anulat, el în calitate de președinte va da curs acestei inițiative.

De asemenea, Igor Dodon și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu eventuala deschidere oficiului NATO în RM. “Noi considerăm că la această etapă, acest pas va crea impedimente în procesul de negocieri pe problema transnistreană. Am venit cu propunerea şi cu solicitarea către doamna secretar general adjunct ca să nu ne grăbim cu deschiderea Oficiului NATO”, a precizat şeful statului.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.