„Aceasta de fapt este unica posibilitate pentru actuala putere de a se menţine la guvernare şi, în general, de a face parte din viitorul Parlament. Pentru că vedem tot mai multe sondaje care arată credibilitatea extrem de scăzută a actualei puteri, inclusiv a pilonului actualei coaliţiei de guvernare, Partidul Democrat. Şi, privind din acest punct de vedere lucrurile, asta înseamnă că unica şansă de supravieţuire politică a PD, dar şi a altor componente ale coaliţiei de guvernare este anume schimbarea sistemului electoral”, a declarat Igor Volniţchi.

„Pentru că sistemul electoral uninominal sau mixt dă randament maxim şi generează maximă eficienţă doar în democraţii avansate. Într-o democraţie care şchiopătează, cum este cea din Republica Moldova, într-o democraţie firavă, ca să nu-i spun deloc funcţională, un asemenea sistem presupune mai multe riscuri. Şi în primul rând este vorba despre camuflarea adevăratelor intenţii, a adevăratelor poziţii ale celor care vor candida eventual în cadrul unui asemenea sistem. Unul poate candida independent, dar în realitate să reprezinte o anumită forţă politică şi să-şi arate faţa adevărată abia după alegeri, altul poate candida din partea unui partid ca după alegeri să declare că, de fapt, el reprezinte alt partid. Este de fapt vorba despre o problemă mai veche a noastră: integritatea celor care se pretind politicieni”, a spus Igor Volniţchi.

Analistul politic a mai menţionat că dacă această modificare va fi operată, atunci trebuie să fie schimbată şi răspunderea penală în legislaţia conexă, precizând că trebuie să fie introdusă şi răspunderea penală.

„Dacă pur şi simplu se va modifica legislaţia electorală şi se va stabili că doar jumătate din deputaţi sau chiar şi 101 deputaţi vor fi aleşi direct de cetăţeni, noi nu vor rezolva problema. În paralel cu această modificare trebuie să fie prevăzute modificări în alte legi în vigoare, inclusiv în legislaţia administrativă privind răspunderea administrativă, privind răspunderea penală în altă legislaţie conexă. Mai mult ca atât, să se introducă chiar şi răspundere penală. Eu înţeleg că sună cam dur, dar noi avem o democraţie practic nefuncţională. Noi avem o mie şi una de exemple când deputaţii se vând ca roşiile la piaţă. Noi avem foarte multe cazuri când practic este evident că un deputat e şantajat, constrâns să ia anumite decizii. În asemenea condiţii, e nevoie de nişte prevederi foarte clare: în momentul în care zici că vrei să fii mai responsabil în faţa alegătorilor, vrei să fii mai cinstit cu alegătorii tăi, te-ai dus în parlament ca şi independent, rămâi independent până la capăt. Dacă, însă, îţi schimbi opţiunea - ţi-ai depus mandatul; nu-ţi depui mandatul - atunci eşti tras la răspundere pe filiera penala”, a explicat analistul politic.