Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Președintele CSJ: „În momentul în…

Președintele CSJ: „În momentul în care ai depus cererea de chemare în judecată și ai intrat în spațiul public, asumă-ți această responsabilitate”

Îngrădirea accesului la informații pe portalul instanțelor de judecată a fost discutată la ședința de marți a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Mihai Poalelungi, președintele Curții Supreme de Justiție s-a declarat împotriva prevederilor implementate de Ministerul Justiției și Agenția de Administrare a Instanțelor Judecătorești.

„Noi trebuie să luăm atitudine, astfel încât portalul să funcționeze. Trebuie să revenim asupra Regulamentului. Aici e depășită legislația și sunt interpretate extensiv așa-numitele reguli cu privire la încălcarea datelor cu caracter personal. Nu este corectă atitudinea care s-a luat față de depersonalizare. Acolo nu se scrie niciun nume, nimic. Pe site-ul CSJ cum s-au publicat hotărârile, așa și se vor publica, indiferent de decizia Agenției (n.r. – Agenția de Administrare a Instanțelor Judecătorești) sau a Ministerului Justiției. De ce la Curtea Europeană nu se încalcă drepturile omului dacă se publică hotărârile, dar în Moldova se încalcă? În momentul în care ai depus cererea de chemare în judecată și ai intrat în spațiul public, asumă-ți această responsabilitate”, a declarat președintele CSJ, Mihai Poalelungi, citat de bizlaw.md. 

„Orice hotărâre a instanței poartă caracter de reeducare, de resocializare și este un produs al societății. Noi punem sub semnul întrebarii produsul instanței de judecată, pentru că nu se atinge scopul – reeducarea societății”, a subliniat membrul CSM, Teo Cârnaț, scrie bizlaw.md. 

Sursa citată anunță că membrii CSM au decis să organizeze o ședință comună cu Ministerul Justiției și Agenția de Administrare a Instanțelor Judecătorești, la care să fie invitați și reprezentanții Centrului Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal. Ulterior, la următoarea ședință, CSM va veni cu soluții. În cadrul ședinței de astăzi, membrii Consiliului Superior al Magistraturii au discutat subiectul și depersonalizării hotărârilor judecătorești. La începutul ședinței, președintele Curții Supreme de Justiție, Mihai Poalelungi, a solicitat să fie discutat Regulamentul privind modul de publicare a hotărârilor pe portalul unic al instanţelor judecătoreşti. Mai exact, la punctul 15 din Regulamentul se spune că „asistentul judiciar este obligat, la necesitate, să depersonalizeze hotărârea judecătorească”.

Citiți și: Încă o lovitură pentru accesul la informație? Portalul instanțelor a exclus căutarea unui dosar după numele inculpatului

CSM reacționează după ce ZdG a atenționat că pe portalul instanțelor de judecată este restricționat accesul la dosare

Portalul instanțelor a exclus căutarea unui dosar după numele inculpatului pentru a PROTEJA datele cu caracter personal