Moartea unei stele similare Soarelui, din Nebuloasa Calabash, observată de telescopul Hubble

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Telescopul Hubble a fotografiat nebuloasa Calabash – nume de catalog OH 231.8+04.2, aflată la peste 5.000 de ani lumină, în constelația Puppis (Pupa) – care reprezintă un exemplu spectaculos al morții unei stele de masă relativ mică, similară Soarelui, destin pe care și Soarele îl va avea peste aproximativ 5 miliarde de ani, conform NASA.

În imagine se observă momentul trecerii acestei stele din stadiul de gigantă roșie în cel de nebuloasă planetară, trecere marcată de expulzarea straturilor sale exterioare de gaze fierbinți în spațiul înconjurător. Această expulzare a atmosferei stelare se desfășoară în toate direcțiile, cu viteze foarte mari, de aproape 1 milion de kilometri pe oră.

Astronomii reușesc rareori să surprindă o stea în această fază a vieții sale pentru că tranziția de la gigantă roșie la nebuloasă planetară se face în timp relativ scurt. Această fază de tranziție se va încheia peste aproximativ 1.000 de ani.

Această nebuloasă tânără poartă și denumirea de „Nebuloasa ou stricat” pentru că astrofizicienii au detectat faptul că este foarte bogată în sulf.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...