Actualitate

Transparency International: E timpul să oprim spălătoria de bani

În comunicat se spune că în ultimii zece ani, un număr impunător de persoane importante şi oameni de afaceri s-au îmbogăţit din corupţie. Majoritatea acestora n-au fost deferiţi justiţiei, iar mijloacelor obţinute fraudulos, inclusiv miliardul de dolari furat prin frauda bancară şi alte crime la nivel înalt, nu au fost găsite. Proiectele de lege înaintate Parlamentului vor permite persoanelor şi afacerilor să-şi declare activele la o valoare cu mult sub cea de piață în schimbul unei amnistii penale.

„Guvernarea nu trebuie să adopte legi care ar încuraja spălarea de bani şi corupţia. Acest fapt va favoriza corupţii şi va compromite combaterea corupţiei în Moldova. Aceasta va fi un semnal că cei corupţi îşi cumpără impunitatea şi va lipsi cetăţenii de mijloacele de stat atât de necesare pentru îmbunătăţirea serviciilor publice”, a declarat Jose Ugaz, preşedintele Transparency International.

Transparency International – Moldova, de rând cu alţi reprezentanţi ai societăţii civile, a protestat împotriva acestor proiecte de legi. Lilia Carasciuc, director executiv al Transparency International – Moldova declara că guvernarea ia decizii care privează bugetul public şi cetățenii Republicii Moldova de resurse financiare necesare.

„E timpul să oprim spălătoria de bani şi nu s-o încurajăm”, a declarat Lilia Carasciuc. Aceasta susţine că guvernanţii trebuie să aplice legislaţia din 2013, care permite colectarea impozitelor pe venitul şi proprietatea nedeclarată, dar să nu adopte legi care le-ar permite celor care s-au îmbogăţit ilegal să-şi legalizeze averile obţinute fraudulos.

Transparency International face apel la partenerii internaționali ai Republicii Moldova să facă presiune asupra guvernanţilor pentru a retrage proiectele de legi. Republica Moldova a primit în noiembrie 2016 prima tranşă de 35,2 mln dolari din creditul de 179 mln dolari de la Fondul Monetar International cu mențiunea combaterii corupţiei. Obţinerea tranşei următoare a finanțării trebuie să fie condiționată de retragerea legilor vizate se spune în comunicat.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *